Connect with us

Събития

Мин Ли – между Китайския национален балет и световната танцова компания Батшева

Avatar

Публикувано

на

Min Li 1

снимка: PR

През октомври в Derida Dance Center своя нов танцов спектакъл ще продуцира китайският хореограф и изпълнител Мин Ли. Той беше избран да участва в резидентската програма на Derida Dance Center заедно с още четирима чуждестранни артисти. Мин Ли е много талантлив танцьор с богат опит. След като учи в Академията за танцово изкуство в Китай, той се присъединява към Националния балет на Китай, където работи в продължение на четири години. По-късно е приет в Клифорнийския институт по изкуства. Докато учи там, е поканен от Охад Нахарин да участва в спектакли на знаменитата израелска танцова компания Батшева. Мин описва времето си с компанията като преживяване веднъж в живота.

Проектът, върху който Мин Ли ще работи в рамките на резиденцията си в Derida Dance Center, е фокусиран върху влиянията на нашето време – мултикулурността, глобализацията, интернет общуването. Изглежда като че ли съвременната култура се грижи все по-малко за вътрешната красота и все повече за външния вид на нещата. Чрез проекта си Мин иска да насочи вниманието към тази реалност. Резултатът от  едномесечната му работа ще бъде представен на 30-ти октомври (петък) в пространството на Derida Dance Center.

[media-credit name=“снимка: PR“ align=“aligncenter“ width=“469″]Min Li_2[/media-credit]

Също така, подобно на останалите гост артисти от чужбина, Мин ще сподели опита си в рамките на едноседмично работно ателие с участниците в обучителната и тренинг програма Dance PORT Derida, създадена и реализирана от Derida Dance Center с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“.

Резиденстката програма на Derida Dance Center се реализира с помощта на Столична община. През 2014 година програмата бе отличена от експерти на Европейската комисия в Брюксел като най-добра практика за обмен на артистичен опит на Стария континент наред с други четири модела.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement