Connect with us

Събития

“Мистерията на българските гласове” представя ново видео към песента “Рано Ранила”

Avatar

Публикувано

на

Малко повече от месец след световната премиера на новият албум на „Мистерията на българските гласове“ е готово и видеото към още една от песните в него – „Рано Ранила“. В основата на песента е танцът Бучимиш, дал и заглавието на албума – „БууЧииМиш“. За разлика от първият сингъл „Pora Sotunda“, в който участва Лиса Джерард, в „Рано Ранила“ слушателите ще доловят осезаемо присъствието на световният шампион по бийтбокс Скилър. Той придава изключително съвременно звучене на песента и подсилва неравноделният й ритъм. В сингъл версията на „Рано Ранила“, която е различна от версията в албума, със соло на гъдулка се изявява Христина Белева. Участват също немският перкусионист Дейвид Кукерман и китаристът и басист – Петър Миланов. Автор на музиката е композиторът Петър Дундаков, който е и музикален продуцент на албума, а текста е на Бояна Бункова. Продуцент на  „Мистерията на българските гласове“ и на новият албум „БууЧииМиш“ е Шуберт Мюзик Пъблишинг.

„Рано Ранила“ е една от най-енергичните песни в албума, определена от чуждата преса като носеща енергията на „празничен танц“ (цитат от италианското издание SpazioRock  и британското Higher Plain Music). Според британското списание We Are Cult участието на Скилър в песента „илюстрира, че древното и модерното в края на краищата не са толкова различни едно от друго„. Песента е и една от четирите песни от албума препоръчани специално от полското издание KVTL, заради бързото и живо темпо, в които силният бийт среща фоклорното пеене.  Поради тази причина, не случайно във фокусът на видеото, е съвременна млада двойка, през чийто поглед режисьорът Валери Милев намира връзката на фолклора с нашето съвремие. Видеото е заснето в градска среда – в София и край езерото Панчарево. Оператор е Антон Бакарски (познат като оператор на филма „Възвишение“), а хореографията е поверена на Маргарита Будинова.

„Мистерията на българските гласове“ представи официално новия си албум в края на май тази година. „БууЧииМиш“ съдържа 12 нови произведения, специално написани за световноизвестният български състав, а това е първият им албум от 20 години насам. У нас албумът е достъпен за меломаните на CD, SACDлимитирано издание книга с два CD, включващи и бонус тракове, плоча и бокс сет. Можете да го намерите в книжарици „Сиела“ в цялата страна, в бензиностанции OMV и Shell и в дигиталните платформи.

Може да се поръча онлайн ТУК.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement