Connect with us

Събития

Младежи дебатираха по въпросите за климатичните промени в рамките на “Pleven Open 2022”

Avatar

Публикувано

на

DSC01979

снимка: ПР

След повече от двугодишна пауза, наложена от Ковид-19 пандемията, през отминалите почивни дни – на 8 и 9 октомври 2022, в домакинството на Клуб по дебати – гр. Плевен се проведе националното състезание по дебати Pleven Open 2022. То събра 48 младежи на възраст 16-19 години от цялата страна, които успешно надградиха уменията си по дебатиране. Младежите, които бяха разделени в отбори, подобриха способностите си по-убедително да анализират даден проблем и да формулират и обосновават аргументи “За” или “Против” и едновременно с това – да оборват насрещната теза на противниковата позиция.

Събитието се организира в партньорство от Клуб по дебати Плевен към Центъра за работа с деца в града, фондация „ЕкоОбщност“ и Асоциация Дебати България с финансовата подкрепа на Европейската комисия по  програма DEAR, по проект “Климат на промяна” #ClimateOfChange.

Акцент в него беше даден и на теми, свързани с глобалното затопляне, изменението на климата и породената от него миграция. На финала най-добрите дебатьори, в отбори от 2 души, сблъскаха позициите си по въпроса дали развитите държави трябва да са задължени да приемат бежанци, принудени да напуснат родните си места поради климатичните промени. Сред темите, около които дебатираха младежките отбори, бяха и правото на участие в избори без изискване на ценз за политическа грамотност; методите за финансиране на медиите; запазването на мораториума върху фракинга като технология за добив на шистов газ, др.

Участниците показаха отлични умения да разработят за кратко време аргументите си и да ги илюстрират с примери като същевременно оборят подадените противникови тези. Включиха се младежи от Варна, Шумен, Плевен, Ловеч, Пазарджик, Стара Загора, София, Челопеч, Севлиево, Троян и Кюстендил.

Advertisement

Журито се състоеше от екип от 5 главни съдии – Мария Мачева, Жана Спасова, Алекзандър Бъчваров, Бисер Ангелов и Цочо Бошнаков и 6 помощник-съдии.

Отборното класиране на финалистите отличи най-добрите отбори, както следва:

  1. Ния Балчева и Александър Паскалев
  2. Димитър Витлиянов и Марио Муауад
  3. Рая Бойчева и Георги Тодоров
  4. Ани Ковачева и Латинка Минкова
  5. Калоян Коцев и Валентин Кацаров
  6. Марин Маринов и Елица Парушева
  7. Пресиан Михайлов и Йоан Василев
  8. Райна Метева и Кристиян Темелков

Събитието не само насочи вниманието към теми, свързани с климата и миграцията на хора от страните от Глобалния юг, както и с процесите на развитие на икономиките, които имат значим ефект върху околната среда, но и показа как дори подобно събитие може да е пример за малък отпечатък на човешката дейност върху природата.

Почти нулев отпечатък се опита да има събитието като организация. Храната беше местно приготвена, опакована в компостируеми опаковки и прибори, а почти 90% от участниците се придвижиха до и от Плевен с обществен или споделен транспорт.

Много от участниците се включиха и в продължаващото събиране на подкрепа за петицията „Климат на промяна“, която 6 младежи от Европа, включително от България, ще връчат на участниците и представители на Европейската комисия на срещата на ООН за климата в Египет от 6 до 18 ноември. Тя настоява за по-амбициозни цели за удържане на затоплянето с не-повече от 1,5 градуса; за вслушване в гласа и исканията на младите хора по проблемите на климатичните промени; за защита на климатичните бежанци и климатична неутралност, включително чрез по-устойчиви модели на икономическо и социално развитие.

Възможност да се присъедините към петицията имате чрез тази връзка: https://climateofchange.info/bulgaria/participate/sign-the-petition/

Advertisement
Continue Reading
Advertisement