Connect with us

Tехнологии

Мобилно приложение ще стимулира софиянци да ходят повече пеша

Avatar

Публикувано

на

Ново мобилно приложение ще стимулира жителите и гостите на София да се откажат от всекидневното използване на своите автомобили и вместо това да използват велосипед, тротинетка или да ходят пеша. То се нарича Be Green и е проект на Българската Асоциация за Електромобилност (БАЕМ). Ще бъде напълно безплатно и ще е достъпно за двете най-широко разпространени мобилни операционни системи – Android и iOS.

Идеята е приложението да използва най-новите мобилни технологии, за да установява дали собственикът на смартфона ходи, тича, използва колело, тротинетка или кола. Съответно за всеки изминати 5 километра пеша или чрез някоя от екологичните форми на транспорт, които не генерират вредни емисии, потребителят ще бъде възнаграждаван с виртуален кредит от системата. След това той ще може да използва тези кредити за участие в месечната томбола с разнообразни награди. С тях ще може да подкрепи и някоя от каузите в приложението, насочени към устойчивото развитие на София.

Освен спечелените кредити, броят на изминатите километри за предходния месец ще определя и отстъпката, която всеки потребител ще получава в партньорската мрежа на Be Green. По този начин потребителите на приложението ще бъдат мотивирани да ходят пеша и да използват алтернативен транспорт колкото може по-често и редовно. Най-голямото удовлетворение обаче остава това, че те ще спомогнат за почистването на въздуха в българската столица, докато същевременно извършват полезна физическа активност.

В момента приложението е в проектен етап и за да се превърне в реалност, всички желаещи могат да гласуват на сайта на Програма “София избира ЗЕЛЕНОТО”. Ако бъде избрано сред победителите в тазгодишното издание на програмата, неговата разработка ще бъде финансирана. Повече подробности за гласуването са достъпни на адрес https://begreen.baem.bg/.

Проектът Be Green има за цел да реши един от ключовите проблеми на обществото ни днес – замърсяването на въздуха в градовете. Според Световната здравна организация (СЗО), това е най-големият риск за здравето, свързан с околната среда, в страните от Европейския съюз. Всяка година то води до около 400 00 случая на преждевременна смърт в Общността и е причина за разходи, свързани със здравето, в размер на стотици милиарди евро.

Advertisement

Жителите на градските райони в ЕС са особено уязвими. По данни на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) около една четвърт от тях са изложени на нива на замърсяване на атмосферния въздух, надвишаващи някои от стандартите на ЕС за качеството на въздуха, а до 96% са изложени на нива на атмосферно замърсяване, за които СЗО приема, че са вредни за здравето.

Автомобилите са един от основните източници на замърсяване и затова проектът Be Green на Българската Асоциация за Електромобилност е насочен именно към ограничаването на автомобилния трафик.

“Желанието ни е да създадем мащабна коалиция от партньори, които да подкрепят чистия въздух в София и заедно да решим един от най-сериозните проблеми за общественото здраве и околната среда в града ни. Мотивирането на гражданите да използват екологични форми на транспорт или да ходят пеша е полезно на много различни нива и вярвам, че резултатите ще бъдат на лице още през първата година от използването на новото приложение” – споделя Владислав Стоицов, председател на Управителния съвет на Българската Асоциация за Електромобилност.

Continue Reading
Advertisement