Connect with us

Интервю

Момчил Алексиев: „VR e качествено нова медия“

Avatar

Публикувано

на

Screen Shot 2015 10 28 at 10.33.39

снимка: ПР

„Целим популяризация и разширяване на дискусията между специалистите“, изтъква основателят на “VR Lab BG”

Момчил Алексиев е един от организаторите на София VR Фест, който ще се проведе на 12 и 13 март в сградата на бившата цигарена фабрика в София. Той се занимава с виртуална реалност от 10 години. Основател е на първата българска платформа за виртуална реалност “VR Lab BG” и стипендиант на Sundance Institute.

Какво те мотивира да се занимаваш с VR?

Дълго се занимавах с мултимедийни сценографии и пишех сценарии за интерактивни истории, но все не намирах медията, която да позволява зрителите да са „потопени“ заедно във филмовата среда. Виртуалната реалност се оказа най-подходящия инструмент за мен да реализирам тези проекти и да изследвам важниат за мен въпрос за „Състоянието на зрителството днес“.

Advertisement

Защо реши да основеш VR Lab BG? Разкажи ни повече какъв е фокусът на VR Lab BG и защо организира София VR Фест.

През 2015-та година, когато се върнах в България, , нямаше общност, в която хората, занимаващи се с VR / AR да се запознават и да обменят идеи. Веднага си казах, че това е много важно и започнах да правя срещи. Приема беше много положителен. София VR Фест е продължението на тази инициатива.

Какво представлява София VR Фест и защо е важен за българската публика?

България няма фестивал посветен на потапящите и интерактивни преживявания. Важно е да съществува такава инициатива, от една страна, за популяризиране и информиране, и от друга, за създаване на пространство, в което да се води аргументирана и споделена дискусия.

image 2

снимка: ПР

Advertisement

Кой може да се наслади да VR?

Публиката е както от интересуващи се и любопитни зрители, така и от професионалисти в сферата. Целим популяризация и разширяване на дискусията между специалистите във VR.

Кои са партньорите ви в организирането на тазгодишното издание на София VR Фест?

Тази година имаме страхотни партньори. Подкрепени сме от Фонд Култура, а съорганизатори са Resonator co-innovation hub. Работим също с Creative Europe, Обединено Дрон Общество, VRStore.bg и VR Express.

Как протича гледането на VR филм? 

Advertisement

Зрителите ще мога да се потопят във VR преживявания от различен тип. Подбрали сме селекция от потапящи филми и интерактивни преживявания. Всички те се гледат с очила за виртуална реалност. При някои зрителя седи на стол и се оглежда във всички посоки а при други може да се разхожда из пространството и да взаимодейства с виртуалната среда. Най-добрия начин да се придобие представа е да се гледа!

Какви са различните VR направления на феста и какво да очакваме като съдържание във всяко едно от тях?

Искаме да обхванем различните теми свързани с технологичната и културната рамка около VR. Това е отразено както в съдържанието, което е не само наративно, но и игрово, музейно, изследователско, така и в срещите, на които ще си говорим за изкуство, бизнес, технологични решения и метавърс. Дискусиите са отворени за широка публика и са подходящи както за начинаещи така и за специалисти, като е освен панелите е предвидено време за разговори, дискусии и нетуъркинг.

Бягане от реалността ли е VR или нейно допълнение?

VR e качествено нова медия.

Advertisement

Има ли публика за VR в България?

Определено има и тя расте чувствително последните години.

Може ли да се имплементира VR в ежедневието на хората и как?

Да, но това е тема на дискусиите, заповядайте да се информираме и да го обсъдим заедно!

272291172 703065894189281 7511758714153528551 n 1

СОФИЯ VR ФЕСТ ще се проведе на 12 и 13 март в центъра за споделени иновации Resonator – мултифункционално пространство и единствен по рода си R&D център, който цели да намери иновативни решения, комбинирайки възможностите за бързо прототипиране с приложното обучение.

Advertisement

Билети можете да закупите онлайн на https://bilet.bg/bg/events/sofia-vr-fest/3013

Цена: 25 лева

Цена за ученици, студенти и докторанти: 15 лева. Слотовете, за които може да се закупят билети, са от 12 до 21 часа.

Преживяванията се препоръчват за учащи и възрастни над 16 години.  За родителите, които са с деца, под допустимата възраст – имаме решение за вас  моля, пишете ни предварително на vr.lab.bg@gmail.com.

Моля, елате на събитието 15 минути по-рано за да ви настаним. Носете си зелените сертификати и откривателското настроение!

Advertisement

Събитието се организира от VR Lab BG съвместно с Resonator и Rubecula. С подкрепата на Национален фонд „Култура“ .

 

Continue Reading
Advertisement