Connect with us

Lifestyle

Морските Оскари с номинация за Созополис и за Стефан Шарлопов

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Луксозният ваканционен проект Созополис получи заслужена номинация за Съхранение на автентичния архитектурен стил от годишните награди за успешно развитие на морския ни регион MARINE LIFESTYLE AWARDS 2016.Церемонията ще се състои на 14 август в луксозния ресторант ГЛОРИЯ МАР в Созопол, съобщават организаторите от ВИП Комюникейшън. Над 40 печатни и електронни медии отразяват престижното събитие и номинираните компании.

Очарованието на стария Созопол е пресъздадено на ново място, само на 2 километра на юг – на полуостров Колокита – върху 88 хил. кв. м. площ.
Комплексът е съвършена реплика на стария град Созопол с неговата типична архитектура и атмосфера. Созополис е бряг с много посоки, с живописни скали и много история – една идея, която запленява.
Очарованието на автентичната архитектура е пресъздадено с калдъръмени улици, елегантни созополски къщи и широки стрехи.
Комплексът е изграден изцяло от екоматериали, като едва 16.5 % е застрояването на терена, което го превръща в уникален за морския регион.
В района на Созополис има и запазена археология с две тракийски светилища, датирани 2500 години назад в древността. „Тук искам да събера само позитивни хора – мястото е наситено с енергия от древните светилища“, казва собственикът и създател на луксозния проект Стефан Шарлопов.

[media-credit id=1 align=“aligncenter“ width=“640″]sozopolis-archaeological-heritage-1[/media-credit]

В Созополис се съхраняват и тайните на нос Колокита за бъдещите поколения. Преди изграждането на проекта, съвместно с Националния институт за паметници на културата, е направено проучване на терена и разкопки, разкрити са археологически структури с висока културно-експозиционна стойност – могили № 9 и 10 – част от археологически паметник на културата «Могилен некропол Колокита». Могилите са изцяло консервирани и експонирани за собствениците и гостите на комплекса с помощта на Археологически музей град Созопол, и вече са достъпни за посещение.
Откритите фрагменти от амфори, строителна керамика и керемидени артефакти, единият от които е с печат, принадлежат към продукцията на фабриканта МОЕХД, датирана в периода около 330 г.-323 г. от Новата ера. Според изследванията на археолозите и анализа на откритите материали на територията на разкопките, могилите и съоръженията датират от IV в. преди Христа.
Историята разказва, че преди хилядолетия местните са намирали това място за свещено, и само знатните управници на града са имали привилегията да тръгват за вечния си път на нос Колокита.
Енергията на мястото е завладяваща, тишината на скалите се нарушава единствено от шепота на вълните, а слънцето огрява носа с хилядолетна светлина и разтапя границите на времето.
Призьорите ще отпразнуват наградите с тържествен коктейл, класическа музика и ще обменят опит по време на тази неформална среща. Награди ще бъдат връчени в категории хотелиерство, туризъм, яхтинг, инвестиции, иновации, здраве и красота, строителство, мениджър на годината, събитие на годината, дизайнер и моден бутик.
Партньори на събитието са Националната Уелнес и СПА Асоциация, Българо-сръбската търговска камара, Софийската търговска камара, Бизнес Клуб Лондон и други. Подробности в сайта на организаторите агенция за публични комуникации ВИП Комюникейшън – www.vipcompr.com.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement