Connect with us

Компании

Мтел ще подпомогне създаването на Център за подкрепа на приемни родители

Avatar

Публикувано

на

Мтел ще дари средства за създаването на специален Център за подкрепа на приемни родители в София. Центърът ще предлага на приемните родители възможност за почасова грижа за децата от приемни семейства, както и ще осигурява пространство за обучение, срещи за взаимопомощ и споделяне.

Центърът ще разполага и с помещение за временен престой, което може да се ползва от приемни родители, които посещават заедно с децата си столицата за медицински прегледи, консултации със специалисти и т.н.

Като част от Центъра за подкрепа на приемни родители вече стартира и гореща линия за психологическа и емоционална подкрепа на приемни родители от цялата страна. На телефона на Националната асоциация за приемна грижа – 0879 279 281, приемни семейства могат да запишат час за среща с психолози и специалисти по социална работа.

„Подкрепата, която предоставяме чрез нашите партньори от Националната асоциация за приемна грижа, е особено важна за приемните родители в цялата страна, защото е за всички и е анонимна,“ коментира Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ на Мтел.

„Ние не делим приемните родители в зависимост от това кой ги обучава и подкрепя, както и за кого работят. За нас е важно да създаваме общност от приемни родители, които развиват приемната грижа и гарантират сигурно детство за децата в риск“, заявява Мирослав Долапчиев, председател на Националната асоциация за приемна грижа.

Advertisement

Мтел подкрепя приемните семейства от 2011 г. насам. За последните 4 години телекомът е инвестирал повече от 240 000 лева в пряка подкрепа за приемните семейства – първоначално с финансови средства за настанено дете, а в последствие – чрез инвестиция в обучението и развитието на децата, младежите и приемните родители. Мтел финансира кампанията „Приемните родители са приемащи родители“, която има за цел да покаже ефектът върху децата от престоя в приемна грижа.

По данни на Агенцията за социално подпомагане 2380 приемни семейства в цялата страна се грижат за 2380 деца. 80 от приемните семейства в страната са доброволни, а 2300 получават възнаграждение за упражняването на професията „приемен родител“. Отново по данни на държавата 127 деца се отглеждат от доброволни приемни родители, а 2253 – в професионални. Само от началото на 2015 година до края на юни са утвърдени и вписани в регистрите нови 160 приемни семейства. От януари до юни нови 619 деца са настанени под приемна грижа.

[media-credit id=1 align=“aligncenter“ width=“706″]mtel_4[/media-credit]

Continue Reading
Advertisement