Connect with us

Музика

Музикален пърформанс „Седемте чудеса на България“ е емоционална среща между артисти и публика

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Две години след създаването на музикален пърформанс „Седемте чудеса на България“ емоционалните срещи между артисти и публика продължават да са вълнуващи и зареждащи с радост. Една такава среща се случи в слънчев септемврийски следобед на брега на река Владайска по време на фестивал „Реките на София“ 2021. За първи път зрителите решаваха в каква посока ще се развие действието на пърформанса, а именно тяхното пътешествие през седем фолклорни области на България.

Вдъхновени от българския фолклор народните певици Ася Георгиева, Александра Пламенова, Габриела Миланова, Марина Маринова, Мария-Магдалена Брегова, Милена Великова, Петя Михайлова “разказваха” с песни историите на нашите предци, живяли в Пиринска, Добруджанска, Шопска, Странджанска, Тракийска, Родопска и Северняшка област. Всяка от дамите беше въплъщение на българките от онова време – пеещи красиво орнаментирани песни и облечени с характерни за всяка област носии.

С помощта на „вълшебен куб“, чрез който избираха посоката, публика и артисти заедно пътешестваха през цяла България, наслаждавайки се на богатството и многообразието на музикалното и танцовото народно творчество от всички фолклорни области на Родината ни. Кръшни хора и ръченици поведоха танцьорите Хелия Иванова, Мартин Савов и Стефан Савов от Танцов ансамбъл „Пламъче“.

Как се случва това пътешествие, ще имате възможност, да разберете на следващите събития „Седемте чудеса на България“, които организира екипът на Сдружение „Алтернативен свят Оренда“, вдъхновил артисти от различни изкуства да творят заедно за съхраняването на българския бит и култура и предаването му на бъдещите поколения.

Advertisement

Facebook страница на „Алтернативен свят Оренда: (8) Алтернативен свят Оренда/ Alternative world Orenda | Facebook

Музикален фолклорен пърформанс „Седемте чудеса на България“ се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Continue Reading
Advertisement