Connect with us

Музика

Музикално-танцовият спектакъл Red Bull FLYING BACH за първи път в България през октомври

Avatar

Публикувано

на

Четирикратните световни брейкденс шампиони Flying Steps (Летящи стъпки) и прочутият оперен диригент Кристоф Хагел доказват, че брейкденсът и класическата музика са перфектна комбинация с техния зашеметяващ спектакъл, Red Bull Flying Bach. Тази единствена по рода си, иновативна адаптация на произведението от Йохан Себастиан Бах: “Добре темперирано пиано” разбива интелектуалната бариера между висшето общество и уличната култура.

Историята на спектакъла проследява шест танцьора и учителя им, които репетират за голямо представление, което включва въртене на глава, силови изпълнения с тяло, т.нар. и труден – „фрийз“, и величествени визуални ефекти. Спорове, скандали, боеве, разочарования и изкушения – точно както високите и ниски тонове в творбата на Бах, настроенията и стъпките на танцьорите постоянно се променят. Техният учител настойчиво изисква да надминат себе си, за да пожънат успех. Когато мистериозна жена влиза в репетиционната, конфликтите достигат своя връх: съвременен танц се сблъсква с брейкденс, мъже с жена, желанието -с отказ, арогантността – с любопитство.

Спектакълът е красиво съчетание на умовете на Вартан Басил – директор хореография и Кристоф Хагел – музикален директор. Шведската балерина Анна Холмстрьом се присъединява към седемте брейк танцьори от Flying Steps, обединявайки основните елементи от брейк танците с прецизността на балета.

В сблъсък на култури Red Bull Flying Bach преобръща света на международната класическа сцена и представите за нея нагоре с краката. Flying Steps е трупа от световни шампиони по брейкденс, която визуализира и вдъхва нов живот на “Добре темперирано пиано“ от Йохан Себастиан Бах в творчески спектакъл, който съчетава класическа музика с улични танци и съвременно изкуство. Нота по нота. Стъпка по стъпка. С пиано, клавесин, и електронни бийтове. Red Bull Flying Bach се организира от София Мюзик Ентерпрайсис. Спектакълът ще се състои в София на 21 октомври (събота) в зала 1 на НДК.

Билетите за шоуто Red Bull Flying Bach са на цени от 30 до 80 лв и могат да бъдат закупени в мрежите на Тикетпро и Ивентим, както и онлайн на www.ticketpro.bg и www.eventim.bg.

Advertisement

Продажбата на билети стартира на 5 април (сряда) в 10:00 ч. Деца до 10 г. влизат безплатно, но нямат право на седящо място. За деца над 10 г., ученици и студени е предвидена отстъпка от 10 лв. на билет във всички ценови категории, без най-ниската. Отстъпката е валидна само срещу представяне на съответния документ.

О ф и ц и а л е н с а й т F l y i n g S t e p s: http://flyingsteps.com/en/

С ъ б и т и е в ъ в Ф е й с б у к: http://bit.ly/2oPniJC

До момента спектакълът Red Bull Flying Bach е обиколил 31 държави, докоснал повече от 400 000 човека.

Flying Steps продължават да са едно от най-успешните „улични трупи“ в света със спиращи дъха спектакли и единствени по рода си хореографии, които „говорят“ на различен тип публика по целия свят. Трупата основават Вартан Басил и Кадир „Амиго“ Мемис през 1993 в Берлин. Flying Steps специализират в съвременни стилове – като breaking, popping и locking и печелят редица световни шампионати включително Battle of the Year’ 2000 г. и Red Bull Beat Battle 2007 г. Започнали през 1993 от танци върху опаковъчен картон, Flying Steps са достигнали световни висоти и са успели да стъпят на най-големите сцени – една изключителна история за успех от ъндърграунд недрата на Берлин.

Advertisement

През 2010 с Red Bull Flying Bach те правят революция в културата на брейкинга, бидейки първите, които показват изкуството на този танцов стил, като в същото време се харесват на хора от всички възрасти.

Red Bull Flying Bach е първият шоу-спектакъл, комбинирал брейкденс с класическа музика, който печели специалната награда на ECHO Klassik.

“Well-Tempered Clavier” („Добре темперирано пиано“) от Йохан Себастиан Бах „Нека добре темперираното пиано бъде като ежедневния ти хляб“, известният композитор Роберт Шуман пише в творбата си „Музикална Къща и правила на живота“ през 1850, наричайки разтърсващата колекция солова музика за пиано и клавесин от Йохан Себастиан Бах „най- великата творба на всички времена“. За много изключителни музиканти „Добре темперирано пиано“ предоставя храната, от която се нуждаят. Счита се за една от най-важните творби в историята на класическата музика и най-влиятелната полифонична композиция.

Continue Reading
Advertisement