Connect with us

Опера

Мюзикълът „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха“ на Уебър е черешката на тортата в тазгодишното издание на Банско Опера Фест  

Avatar

Публикувано

на

POSTER ROMEO JULIET

За седма поредна година Община Банско, Кемпински Хотел Гранд Арена Банско и Монте Мюзик организират фестивала под открито небе Банско Опера Фест. На 25-ти, 26-ти и 27-ми август на централния площад в курортното градче ще бъдат представени три световни класически произведения. Програмата на Банско Опера Фест всяка година се обогатява и разнообразява, а броят на почитателите на класическото изкуство и природата, които посещават Банско в периода на културния форум, непрекъснато се увеличава. По традиция фестивалът ще бъде открит с балетна постановка,  последвана от класическа оперна продукция, а специалния подарък за зрителите ще бъде мюзикъла на Андрю Лойд Уебър “Йосиф и фанстастичната му пъстра дреха”.

В първата вечер на фестивала, зрителите ще имат възможност да се насладят на балетна постановка в две части – „Ромео и Жулиета“ и “Откровения“. Шекспировата безсмъртна творба „Ромео и Жулиета” е вдъхновение за различни композитори, които създават своите симфонични, оперни и балетни шедьоври. Великият майстор на красивата музика Пьотр Илич Чайковски не прави изключение и той добавя към своето творчество фантастичната увертюра „Ромео и Жулиета”. В 20 минутната музика на Чайковски хореографът Силвия Томова ще отговори чрез танца на вечния въпрос „Какво е любовта?“.

На следващата вечер, 26-ти август, Държавна Опера Русе ще представи операта в едно действие „Селска чест“ от Пиетро Маскани. Със своята опера композиторът уцелва пулса на времето и придава на италианския оперен живот ново измерение. „Селска чест“ е една красива трагедия за семейната чест, любовта и отмъщението, а великолепната музика на Маскани ражда ново течение в оперното изкуство.Диригент ще е забележителният Найден Тодоров.

В седмото издание на Банско Опера Фест, публиката за пръв път ще се наслади и на мюзикъл. В последната вечер на фестивала Държавна опера Варна ще представи мюзикъла на легендарния Андрю Лойд Уебър „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха“. Това е едно от първите произведения на световноизвестния композитор, в което основното послание е младите хора да се борят за своите копнежи и мечти и да прощават грешките на ближните, защото това е най-добрият начин да бъдеш щастлив.

Банско Опера Фест ще се състои на открито на централния площат „Никола Вапцаров“ в куротния град, а входът е свободен.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement