Connect with us

Култура

Надежда Искрова проговаря в стихове след 17 години мълчание

Avatar

Публикувано

на

След повече от 15 години тишина поетесата Надежда Искрова излиза от своята творческа изолация с изящната си поетична книга „Мълчания от Надежда” (ИК „Сиела“). В предговор към втората ѝ стихосбирка, Христо Фотев ни оставя въведението: „Отгоре иде тя! Тази поезия, преодоляла болката си, която е и наша: ние ѝ вярваме и тръгваме с нея към по-доброто, което е нашето истинско призвание и убежище – истинската ни родина, изначалното ни битие”.

Надежда Искрова принадлежи на словото отдавна. Любовта към думите я отвежда в „Родна реч“, по-късно в СУ „Св. Климент Охридски”, където завършва италианска и българска филология. Следват публикации в литературни издания, а 1981 г. ѝ донася националната награда за студентска поезия. През 1993 г. превежда част от книгата енциклики на папа Йоан Павел II – „Катехизис на човешката любов“.

Надежда Искрова е автор на стихосбирките „Вричане” (1988) и „Думи, тъга и обич” (1998). Според проф. Михаил Неделчев поезията ѝ, въпреки оттеглянето, „не представя самозатваряне в стерилни духовни пространства” и „в безброй вариации заявява толкова много откази от банални определения”, че ”е трудно да се обговори.”. А Едвин Сугарев е категоричен, че “Заглавието не е случайно – тези лаконични стихотворения носят в себе си огромното мълчание – но не като небитие, а като празнота, в която нищо не е окончателно и всичко е възможно. Дълбоко интимни в своя разговор със света, те обладават най-важното качество за един поет: да стои сам и открит, без маска и броня, срещу безмилостното случване и отмиране на нещата…

Христо Фотев, като Александър Геров и други български творци, е от първите, които забелязват тихия, но ярък талант на Надежда и става редактор на втората ѝ стихосбирка. Оттогава насам Надежда Искрова продължава да извлича от уединението си, искрена и дълбока поезия.

Живях безкрайно.
Искам да почина
от грохота
на всичкото състоящо
живота ни.
Да вляза в моята
единствена градина
и да приседнем
с теб, Мълчание –
двама пазители
на бъдното.

„Може би това е мълчаната вода на поезията” гласи отзивът на Георги Господинов, а Димитър Бочев споделя, че ”мълчанията на Надежда Искрова са от малкото философски стихотворения в националната ни литература. Завладяват с метафизичността си.“

Advertisement

Премиерата на „Мълчания от Надежда” на Надежда Искрова е на 19 април от 18:00 часа в литературен клуб „Перото”.

Continue Reading
Advertisement