Connect with us

Lifestyle

Над 300 български деца се учат на толерантност, лидерство и отговорност в Приключенско-образователна академия

Avatar

Публикувано

на

IMG 3828

снимка: PR

Програмата „Забавно лято, грижовна есен” се разраства и за втора поредна година осъществява с финансовото съдействие на „Филип Морис България“ ЕООД

Личностно развитие, връзка с другите, толерантност, отговорност, разбирателство и опазване на околната среда са част от уменията, които подрастващите ще развиват, чрез забавни игри, физически активности, екипни предизвикателства и театрални постановки. Приключенско-образователната академия, която децата на възраст между 6 и 14 години ще посетят, е първата част от Програмата „Забавно лято, грижовна есен” – 2016, инициирана от Фондация BCause, в партньорство с Народно читалище “Бъдеще сега”. Втората част от програмата е предназначена за възрастни хора, които ще могат да се възползват от специализирани медицински прегледи на място. Програмата се осъществява с финансовото съдействие на „Филип Морис България“ ЕООД, като част от инициативите на Филип Морис Интернешънъл за корпоративна социална отговорност за подпомагане на общности в различни тютюнопроизводителни региони и общини. След успеха на програмата през 2015 г., тази година Филип Морис България финансира провеждането на двете части на програмата в разширен брой тютюнопроизводителни региони и общини в страната – общините Сатовча, Крумовград, Кирково, Тутракан, Главиница, Ситово.

От 1-ви до 26-ти август тази година в дванадесет населени места – селата Сатовча, Слащен, Вълкосел, Кочан, Странджево, Бенковски, Искра, Цар Самуил, Стефан Караджа, Нова Черна и градовете Крумовград и Тутракан, повече от 300 деца, разпределени в 16 групи, ще посетят летните занимания. Те ще се посветят на личностно развитие, екипна работа, наблюдателност, връзка с природата и света около нас чрез различни видове игрови модели, адаптирани към съответната възрастова група.

Няколко седмици преди старта на новата учебна година децата ще бъдат разделени в две основни възрастови групи. Малчуганите от първи до четвърти клас ще се отдадат на приключения, подходящи за тяхната възраст, докато по-големите, между пети и седми клас, ще опознават света, развивайки качества като лидерство, самооценка, носене на отговорност и взимане на решения, себепознаване и презентационни умения. В първото си издание Приключенско-образователната академия събра над 120 деца от селата Сатовча, Вълкосел и Кочан, които в продължение на 225 астрономически часа преоткриха любовта към знанието, надграждайки наученото в училище. Тази година програмата се разраства като включва още два тютюнопроизводителни района, а желаещите да участват в Академията са още повече. Това се дължи и на впечатляващите резултати, които екипите от треньори и педагози постигат за краткото време на работа с подрастващите.

Advertisement

 „Всички участници си тръгват с нов поглед към тяхното личностно развитие и отношение към природата. Ние работим в партньорство с училищата и учителите по места. За нас е много важно да надградим, това, което те учат в училище и да им дадем шанс да покажат на какво са способни в една различна среда. При нас децата усвояват знания и умения, за които в училище не винаги остава време.”  – споделят педагозите от Народно читалище „Бъдеще сега”. „Най-голямата награда е резултатът, който наблюдаваме в напредъка на децата след всяка програма.” – с гордост заявяват Теодор и екипът му.

Липсата на оценки, наказания или отсъствия, които да стресират децата, им дава възможност да се отпуснат и чрез тази свобода да откриват свой талант, който до момента е бил в застой поради ангажираност или притеснителност.

 „В нашата програма сме оставили специално място за свободна игра с родителите във всеки ден от Академията. На това ниво се опитваме да обхванем и близките, които да се включат в преживяването и работата на децата. В края на всяка седмица ще имаме театрално представление, измислено и представено от самите деца, с което да покажем на общността, какво са постигнали участниците в Академията през седмицата.” – споделя Теодор и допълва – „Чрез методи и ролеви игри децата имат възможност да развиват своите таланти, да повярват в себе си и да надградят това, което са научили в училище през годината. Образованието има нужда от външна професионална подкрепа, за да постига повече с децата, а те могат много повече, от това, което си мислим.”

Успехът на първото издание на лятната Приключенско-образователна академия, подпомагана и от местната общинска администрация, провокира организаторите да развиват и надграждат образователните модули, като по този начин даряват децата с незабравимо детство и щастлива ваканция. А на финала на летните занимания в Приключенско-образователната академия всяко дете ще получи сертификат за участие.

Във втория етап на програмата „Забавно лято, грижовна есен”, Фондация BCause в партньорство с Фондация “Направи добро-Александровска” към Александровска болница организират специализирани медицински прегледи на място за възрастните хора от трите региона в страната. Прегледите стартират през октомври и приключват в началото на ноември. Специалисти от Александровска болница ще проведат безплатни консултации в избрани центрове в общините Крумовград, Тутракан и Сатовча.

Continue Reading
Advertisement