Connect with us

Литература

Над 450 човека посетиха премиерата на „Хавра“ от Захари Карабашлиев

Avatar

Публикувано

на

snimka 6

снимка: ПР

Малко преди 19:00 ч. за минувачите бе трудно да се разминат с все по-голямата тълпа от хора, насъбрала се пред вратите на „Терминал 1“ и очакваща началото на премиерата на „Хавра“, втория роман на автора на бестселъра „18%  сиво“, Захари Карабашлиев.

 Над 450 души, купчини книги, дълга опашка за автографи, затъмнена сцена и приглушена светлина – предконцертна треска бе обвила пространството на столичния клуб, миг преди на сцената да се появи фигурата на актьора от „Седем часа разлика” Симеон Лютаков. Малко по-късно под светлините на прожектора се появиха и прекрасната Цвета Дойчева и вдъхновяващата 85-годишна актриса Гергана Кофарджиева-Гройс. Историята на един млад мъж, завърнал се в България, и на една руска аристократка, чиято съдба се оказва неразривно свързана с Джанюариъс Макгахан, се сляха във впечатляващ пърформънс, с който талантливите актьори преведоха затаилата дъх публика през земите на „Хавра“.

snimka 4

снимка: ПР

Под режисурата на Милко Йовчев героите на литературния трилър наистина оживяха.

След края на пърформънса на сцената излязоха журналиста Георги Тошев и Захари Карабашлиев, които обмениха думи за способността да вдъхнеш живот на героите. „От класиката лъха топлина. Има човешка топлина. Ние все повече имаме нужда от топлина.“, Тошев цитира героинята от романа д-р Вера Стоименова. „В „Хавра“ има топлина.“

 „Зад всеки талантлив редактор стои поне един добър автор“ пошегува се Захари Карабашлиев, преди да благодари на своя екип.

От издателство „Сиела“ пък поднесоха специален подарък на Захари Карабашлиев – диджей миксер или, както се оказа, прелюдията към музикална програма, специално подбрана от писателя, който бе обявен за официален диджей на вечерта.

Advertisement

Вечерта продължи с музика, танци и разговори, превръщайки премиерата на „Хавра” в незабравима симбиоза между литература, музика и театър.

Литературният трилър в духа на Пол Остър и Иън Макюън за кратък период успя да завладее сърцата на хиляди български читатели и да ги направи съпричастни към личната съдба на една от ключовите фигури в нашата история – Джанюариъс Макгахан, както и към битката за справедливост на младия Никола, завърнал се във Варна след мистериозната смърт на баща си и изправен пред една променена, апатична и гротескна България.

Там, където история и настояще се срещат, любов и гняв се надбягват и истината търси своето възмездие, ще откриете едно от много значения на „Хавра“. Или свое собствено такова.

Continue Reading
Advertisement