Connect with us

Събития

„Най-странните предмети“ по Viasat History – поглед към живота и умовете на нашите предци

Avatar

Публикувано

на

Viasat History STRANGEST THINGS EP 1 A

снимка: Viasat History

Скрити и забравени в музеи, лаборатории и хранилища по целия свят стоят предмети – забележителни и загадъчни. Днес с нови технологии можем да надникнем в тях, както никога преди. С най-нови 3D графики те се анализират и се вглеждаме в най-малките детайли, за да реконструираме изгубени или повредени артефакти и да разкием тайните им.

Това се случва в поредицата в 10 части „Най-странните предмети“ по Viasat History – от понеделник, 19 април, всеки делничен ден от 21:00 часа.

Един такъв мистериозен предмет е деформирана буца от корозирал бронз. В цялата история на археологията друг такъв артефакт не е бил открит. Нарича се Механизмът от Антикитира. Това всъщност е машина на 2 000 години, висока само 13 инча. В нея има изумителна мрежа от 38 свързани зъбчати колела и циферблати, които си взаимодействат с невероятна прецизност.

Advertisement

В този изумителен механизъм е вградено в кондензиран вид цялото познание на древна Гърция за космоса. Откакто е открит преди сто години, учените не могат напълно да проумеят тайните му. Кой го е направил? От къде идва? Как работи? Всъщност какво точно е? Сега, най-после някои от тези въпроси ще намерят отговори.

В заключен шкаф в Йейлския университет има странна средновековна книга – нарича се Ръкописът на Войнич –  и също изумява историците от сто години насам. Съществува едно единствено копие. На размери е 9 на 6 инча и има 240 страници от кожен пергамент. Страниците са покрити с непонятни писания. Прилича на някакъв език, но дали е това? А може би е някакъв средновековен код?

Сто години опити от най-големите разбивачи на кодове и лингвисти в света не успяват да разгадаят тайните му. На много от страниците има мистични символи и озадачаващи илюстрации. Какво значи всичко това? От къде е дошло? Колко е старо? Сега може би има някои нови подсказки за странните рисунки, които най-сетне биха могли да помогнат за обясняването на мистерията.

Брулените хълмове на северен Йоркшир не звучат като съвършеното място, на което можеш да откриеш един изгубен свят, но обектът Стар Кар открехва прозореца към една вселена на 11 000 години, населявана от най-древните британци, съществували някога.

Advertisement

Съхранени в киселинния торф на Стар Кар се намират странни еленски черепи. При по-детайлен преглед се оказва, че всъщност са изкусно обработени. Рогата са намалени, от вътрешността са отстранение кости и са им пробити множество дупки.

Към днешна дата археолозите вярват, че са били носени на главите от най-древните шамани, съществували на планетата. Смята се, че са доказателство не за примитивни ловци, които едва преживяват, а за софистицирано общество със сложна система от вярвания. Те наистина ни дават досег с един изгубен свят, два пъти по-древен от египетските пирами!

„Най-странните предмети“ дебютира по Viasat History в понеделник, 19 април, и ще се излъчва всеки делничен ден от 21:00 часа. 

Следете ни на www.viasathistory.bg и на https://www.facebook.com/ViasatHistoryBG

 

Advertisement
Continue Reading
Advertisement