Connect with us

Култура

Намаленият ДДС върху книгите е глътка въздух, но трябва да се превърне в постоянна мярка

Avatar

Публикувано

на

48 Panair na knigata

снимка: Боряна Пандова – Буря

„Кризата засегна тежко и книгоиздаването. Намаленият ДДС върху книгите е глътка въздух, но трябва да се превърне в постоянна мярка. Необходима е активна държавна политика, която да подпомага сектора“, се казва в специалната поздравителна нота на вицепрезидента на Република България – г-жа Илияна Йотова, изпратена до организаторите на Софийския международен панаир на книгата по повод официалното му откриване.

Със своята поздравителна нота, г-жа Илияна Йотова изразява своята съпричастност с най-наболелия проблем в сектора – размерът на ДДС на книгите у нас и готовност да се работи за разрешаването му.

Книгите са пазители на духа на времето. Докосването до тях е от онези преживявания, които трудно се описват с думи. Те се чувстватКнигите и четеното са източник на онзи дълбок смисъл, който ни извисява над злобата на деня, който ни връща към изконни, но позабравени добродетели. Да четем на децата си, да ги възпитаме в любов към книгата, да изпитват глад за нея, а не по задължение да я разлистват – това е наша задача!“, се казва още в поздравителната нота на вицепрезидента на Република България – г-ж Илияна Йотова.

Тазгодишното издание на Софийския панаир на книгата бе открито официално в присъствието на г-жа Биляна Генова, директор на Дирекция култура в Столична община и проф. Амелия Личева, програмен директор на Деветия Софийски международен литературен фестивал.

Началото на Софийския панаир на книгата бе дадено от г-жа Десислава Алексиева, председател на Асоциация „Българска книга“, която благодари на Министерство на културата и Столична община – двете институции, без които започващото днес издание не би било възможно.

Тя откри най-мащабния книжен форум у нас с думи на писателя Елена Алексиева: „Книгите и четенето са важни, защото това е единствената човешка дейност, която развива мисленето. А мисленето е в основата на това да бъдем хора“.

Advertisement

В шестте дни, от днес дп неделя (12 декември), при пълно спазване на противоепидемични мерки, Софийският панаир на книгата ще представи разнообразна културна програма, наситена с над 40 премиери на книги, срещи с автори и издатели, както и двете онлайн издания на Софийски международен литературен фестивал и Детски литературен фестивал.

Събитията от културния афиш Софийския панаир на книгата са със свободен достъп. Всички желаещи да посетят панаира могат да го направят със съответния зелен сертификат или си направят бърз или ПСР тест в разположената в билетния център на НДК лаборатория, която работи  всеки ден 16:00 до 19:15 часа.

Деветото издание на Софийският международен литературен фестивал  провежда онлайн – събитията от културната програма се стриймват във фейсбук страницата на фестивала на адрес: https://www.facebook.com/sofialiteraryfest/

По същото време ще се състои и четвъртият Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи, чиято програма също  е достъпна онлайн на: https://www.facebook.com/SofiaChildrenandYouthLiteraryFest

Софийският международен панаир на книгата се организира от Асоциация „Българска книга“ и се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура”. Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г.

Advertisement

Медийни партньори на събитието са: dir.bg, impressio.dir.bg, azcheta.com, TheBookClub, БГ радио, actualno.com, ploshtadslaveikov.com, както и  радиата JazzFm и N-Joy. 

Коледният дом на книгата Ви очаква!

 

Continue Reading
Advertisement