Connect with us

Култура

Напрежение и неочаквани обрати в научнофантастичния роман „Домът на слънцата“

Avatar

Публикувано

на

domut_na_sluncata_cover„Домът на слънцата“ (ИК „Изток-Запад“) е увлекателен роман, изпъстрен със запомнящи се герои, бесни гонитби, яростни схватки и непростими предателства, който се чете на един дъх и държи читателя в напрежение до последната страница. Написан от един от водещите съвременни автори на научна фантастика – Алистър Рейнолдс, той е същинско предизвикателство за всички почитатели на този жанр.

Алистър Рейнолдс е роден на 13 март 1966 г. в Бари, Уелс. Завършва физика и астрономия в университета в Нюкасъл. През 1988 г. се мести в Сейнт Ендрю, Шотландия, където получава докторска степен по астрономия. Впоследствие заминава за Холандия, където работи в Европейския център за космически изследвания и технологии, част от Европейската космическа агенция. Участва в редица проекти, свързани с астрономия и физика. След 2004 г. се отдава изцяло на писане, а през 2008 г. се връща в Уелс, където живее и до днес. Рейнолдс е автор на множество повести, разкази и романи на научно-фантастични теми – сред които „Казъм сити“, „Корабът на изкуплението“, „Домът на слънцата“ и др., отразяващи неговия професионален опит в областта на физиката и астрономията. Докато голяма част от авторите в жанра избират твърде оптимистичен или твърде антиутопичен поглед върху бъдещето на човечеството, при Рейнолдс забележителното е, че човешкото общество не клони нито към положителното, нито към отрицателното, а много прилича на съвременното. Тази прилика е в областта на моралните приоритети и социалните процеси, но на фона на силно развити технологии.

Действието в „Домът на слънцата“ се развива милиони години напред в бъдещето, когато човечеството е заселило цялата ни родна галактика – Млечния път, изменило се е под най-чудати форми и е породило изумителни цивилизации, а съжителства и с напълно чужд клас живот – този на Машините. Далеч в зората на космическите полети, представителите на знатните човешки семейства създават по хиляда свои клонинги – мъже и жени, наричани „дяловеци“. Клонингите, всеки род от които е известен като Дом, разполагат с високи технологии, пътуват надлъж и нашир из Млечния път и се събират веднъж на една галактическа обиколка за обмен на придобитата от пътуванията им информация. Герои в романа са клонингите на Абигейл Дженитан – Домът на цветята. Кемпиън и Пърслей са щастливо влюбена двойка въпреки забраната на Джентиан за любов в рамките на Дома. На път към традиционната сбирка на Дома спасяват златист робот на име Хесперъс. Заради приключенията си обаче закъсняват с десетилетия за празненствата и по пътя узнават, че планетата за сбирки е унищожена, а в Галактиката се е появила сила стремяща се да изтреби всички клонинги на Абигейл. За да й дадат отпор, малкото оцелели дяловеци от Дома на цветята трябва да разгадаят скритата в историята на клонингите зловеща тайна. Гонитби, схватки и предателства изпълват страниците на книгата, а читателят и до последната страница не може да разбере кой е съюзник и кой е смъртен враг на героите. Наред с напрежението и неочакваните обрати, тук ще откриете и разказ за силата на приятелството, любовта и саможертвата…

„Домът на слънцата“ е интригуващ научнофантастичен роман, изпълнен със запомнящи се герои, много динамика, напрежение, неподозирани обрати. Всичко това се случва на фона на високо развити технологии и милиони години еволюция в Космоса.

Continue Reading
Advertisement