Connect with us

Общество

Народният театър и Райфайзенбанк слагат началото на проект за цялостно художествено осветяване на сградата

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Инициативата „Да осветим Вазовия храм“, с която ще се подчертае още повече впечатляващото архитектурно богатство, е по повод 100-годишнината от кончината на Иван Вазов

Народният театър „Иван Вазов“ и Райфайзенбанк поставиха началото на проект за цялостно художествено осветяване на една от най-емблематичните сгради в България, обявена за паметник на културата. Инициативата „Да осветим Вазовия храм“ е по повод 100-годишнината от кончината на народния поет и патрон на първата сцена на българския театър.

Райфайзенбанк е първата компания, която подкрепя проекта. От Народния театър се надяват към инициативата да се присъединят и други организации с отговорност към културното и архитектурното наследство.

„Райфайзенбанк има дългогодишни традиции в подкрепата на образователни и културни проекти и инициативи в цялата страна. Щастливи сме, че можем да допринесем за още по-впечатляващия вид на една от най-емблематичните сгради, които принадлежат към културното наследство не само на България, а и на цяла Европа.“ – каза Оливер Рьогл, главен изпълнителен директор на Райфайзенбанк България.

„Народният театър, от самото си създаване и до днес, винаги е провиждан като храм, озаряващ с духовна светлина. Светлина, която извира от сцените и словото, от посветената и вдъхновена работа на актьорите и режисьорите, на всички, призвани да съществуват всекидневно във високото измерение на изкуството. Затова и сградата на театъра не е обикновено място, а вместилище на съдбовна, вменена и съхранена мисия. Днес сякаш ни е насъщно необходимо да удвоим светлината на театъра и освен отвътре, да направим така, че Народният театър да засвети и отвън. Благодарим сърдечно на Райфайзенбанк, която първа се отзова и подкрепи тази наша идея, защото в тази кауза ние не сме просто партньори, но и съмишленици – и горещо се надявам това да е само началото“ – допълни Мариус Донкин, директор на Народен театър „Иван Вазов“.

Advertisement

Проектът „Да осветим Вазовия храм“ предвижда ново външно осветление, което ще подсили контраста между архитектурните елементи при пълната им неприкосновеност и съхранение. Фасадното осветление в момента се осъществява от прожектори, монтирани в основата на  колоните, които обаче не позволяват при осветяване вечер да се разкрият фасадните елементи в пълния им блясък. Последният основен ремонт на театъра е правен през 1973 г., като оттогава досега са правени единствено частични подобрения, включително свързани с външното осветяване на сградата. С новия проект впечатляващите архитектурни елементи ще се отличат и това ще превърне сградата на Народния театър в още по-притегателна за посетителите и жителите на София, които ценят културното наследство.

Народният театър „Иван Вазов” има 116-годишна история и от времето на създаването си приема статут на представителния театър на България. Сградата е построена по проект на известните австрийски архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер, автори на множество театрални сгради, превърнали се в забележителности във Виена, Одеса, Загреб, Прага, Висбаден, Братислава и други европейски градове. Цялостното външно осветяване на сградата – паметник на културата, ще постави специален акцент върху красивото и мащабно архитектурно дело на Хелмер и Фелнер.

Continue Reading
Advertisement