Connect with us

Култура

„Наръчник на хореографа“ излиза за първи път на български език

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Книгата „Наръчник на хореографа“ на известния британски хореограф Джонатан Бъроуз излиза на книжния пазар за първи път на български език. Изданието е част от новата посока на развитие на творческия колектив Метеор, чийто репертоар до момента включва представленията „Пиеса за умиране“, „Франкенщайн“, „Пиеса за теб“, „Малдорор“, „Тотална щета“, „Лъвкрафт“ и много други, както и най-новото „Пътуване към Ада“.

Целта на издателската поредица на творческия колектив, основан от Ани Васева – режисьор и драматург, Леонид Йовчев – актьор и Боян Манчев – философ и теоритик, е да публикува издания, директно свързани с творческата дейност на групата и на всеки от участниците в нея, разширявайки прогресивно обхвата си.  „Наръчник на хореографа“ е своеобразно продължение на поредицата книги от Метеор: „Що е то съвременен танц?” (2017 г.) от Ани Васева и „Ролята на учените в културния и политически живот на традиционна Корея” (2016 г.) на Яна Манчева. Сред останалите книжни произведения от Метеор е и „Облаци. Философия на свободното тяло” (2017 г.) от Боян Манчев и „Пиеса за теб“ на Ани Васева (2016 г.).

 

 

Advertisement

Джонатан Бъроуз танцува с Royal Ballet тринайсет години преди да го напусне, за да се занимава със собствената си изпълнителска работа. Понастоящем творческата му активност е съсредоточена около поредица от съвместни представления с Матео Фаржион, изпълнявани по цял свят, показвани в и продуцирани от централни за съвременния танц институции и фестивали. Той е гост-преподавател в P.A.R.T.S – Брюксел и е бил гост-професор в университети в Берлин, Гент, Гисен, Хамбург и Лондон. В момента Бъроуз е старши изследовател в Центъра за изследвания на танца към Университета в Ковънтри.

www.jonathanburrows.info

Книгата „Наръчник на хореографа“ ще бъде представена на 5 декември от 19:30 ч. в ДНК Пространство за съвременен танц и пърформанс, пл. България №1. Вход свободен.

„Наръчник на хореографа“ може да бъде намерена в Български книжници и книжарница НИСИМ от 5 декември.

„Наръчник на хореографа“ от Джонатан Бъроуз
превод от английски: Ани Васева
редактор: Боян Манчев
художествено оформление: Теодора Венедикова
коректор: Мария Стоилова
издателство: Метеор

Advertisement

Изданието е спечелило конкурс на Министерство на културата.

Continue Reading
Advertisement