Connect with us

Култура

Натаниъл Брандън разкрива как да станем силни и свободни личности

Avatar

Публикувано

на

The art of living cover

В „Изкуството да живееш осъзнато“ (ИК „Изток-Запад“)Натаниъл Брандън чрез много примери от своята практика ни предлага ценни съвети как да станем мислещи, целеустремени, активни и способни да решаваме проблемите си личности.

Какво означава да се действа осъзнато? Да се обича осъзнато? Да се отглеждат деца осъзнато? Да се чувства осъзнато? Да се работи осъзнато? Да се борим осъзнато? Да се справяме с големите предизвикателства на живота осъзнато?

В „Изкуството да живееш осъзнато“ Натаниъл Брандън предлага отговор на въпроса какво означава да действаме осъзнато в различни житейски ситуации: „от справяне с най-съкровените ни емоции до преследването на кариера, от влюбването, поддържането на брак, отглеждането на деца, посрещането на предизвикателствата на работното място, до избора на ценностите, от които се ръководим в нашите действия, до разбирането на това, от какво зависи самооценката ни, и критичното претегляне на постулатите, предлагани ни от религията и мистицизма“.Брандън ни сочи пътя как да използваме силата на съзнанието си, за да подобрим живота си и да сме наясно с реалността. Това, разбира се, е процес, изискващ усилия и сблъсък с понякога болезнени реалности, готовност за приемане на фактите, готовност и желание да открием и поправим грешките си. Веднъж осъзнали и опознали себе си, света и целите си, ние се превръщаме в силни и свободни личности. Осъзнатият живот ни изпълва с енергия, носи ни вълнения и страст.

Ученият смята, че в днешно време са нужни преди всичко личности, способни да мислят, готови да се учат и развиват непрекъснато. Брандън смята, че независимо от целите към които се стремим (материални, емоционални или духовни), успех може да се постигне на базата на осъзнаване, мислене и учене. Психотерапевтът описва „шестте стълба на самооценката“ – осъзнато живеене, приемане на себе си; самоотговорност; отстояване на себе си; целеустременост; почтеност. На базата на тези принципи човек може да стане личност, ценяща и радваща се на живота, готова да се изправи срещу проблемите и да вземарешения, способна да учи и да реагира с увереност на промените. Авторът не смята, че преследването на личните ни желания е проява на егоизъм, а кураж да отстояваме себе си, да сме наясно с това, към което се стремим.Самооприемането според учения е основен фундамент на растежа и промяната.

В книгата си Брандън предлага и две дългосрочни програми, които да са в помощ на читателите.

Advertisement

Натаниъл Брандън е психотерапевт с дългогодишна практика, известен с трудовете си, посветени на психологията на самоуважението. Роден на 9 април 1930 г. в Канада, авторът на „Моите години с Айн Ранд“ е в близки отношения с видната романистка и представителка на съвременната философия дълги години, и има голям принос в популяризирането на нейната философия. Брандън умира на 4 декември 2014 г. в Лос Анджелес.

Continue Reading
Advertisement