Connect with us

Събития

Националната гвардейска част с урок по родолюбие в столично училище

Avatar

Публикувано

на

tzarsimeonveliki

снимка: училище„Цар Симеон Велики”

Химнът на Република България, изсвирен на живо от Националната гвардейска част, тържествено издигане на българското знаме в двора на училище и поставяне на венец пред паметника на цар Симеон Велики – на това станаха свидетели учениците от училище „Цар Симеон Велики”, район Банкя, по повод националния празник на страната 3 март. Инициативата е част от стратегията на училището за възпитаване на родолюбие, почитане и разбиране на историята и изграждане на национално самfeaосъзнание у подрастващите.

„За децата е традиция всяка сутрин в училище да слушат българския химн. Но изсвирен на живо от оркестъра на Националната гвардейска част прави въздействието му още по-силно. Нашата цел е да възпитаме у децата уважение към историята и националните ни герои, да изградим отношение и гражданска позиция, както и чиста емоция и любов към родината”, обясни д-р Росица Врабевска, основател на училище „Цар Симеон Велики”, част от Образователен комплекс „Цар Симеон Велики”.

По протокол Националната гвардейска част официално внесе и издигна българското знаме и постави венец на признателност и почит към отдалите живота си за България на паметника на цар Симеон Велики в двора на училището. Освен българския химн, военният оркестър изсвири на живо и музикалното произведение „Покойници”, с което отдаваме почит на загиналите за честта на родината герои, както и традиционния марш за внасяне на трибагреника „Срещен марш”.

Advertisement

Учениците от начален етап на столичното училище имаха възможността да се запознаят отблизо с всеки детайл на събитието и да се потопят в празничната атмосфера, която Националната гвардейска част създаде. По повод 3 март всеки клас беше подготвил и специален проект, посветен на деня и героите от Освобождението, както и отговор на въпроса „Защо обичам България?”. С това ръководството на училището цели да провокира у децата лична позиция и ангажираност към празника и Родината.

„За мен България е големите планини, бистрите замечтани езера, дълбоките гори, синьото облачно небе, ароматните свежи цветя, чистият въздух и забележителната природа. България е най-хубавото място”, сподели развълнуваният второкласник Ивайло Гарев.