Connect with us

Култура

Националният археологически музей набира дарения за реставрация на уникални тракийски военни артефакти

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Каузата на музея е част от дарителската кампания на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш“

Националният археологически музей планира да реставрира уникални артефакти от тракийско време, открити при разкопки край Старосел. Проектът може да стане реалност с набрани средства от дарителската кампания на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш“, която се провежда за 13-та поредна година. От 2009 г. досега банката, служителите и обществото са подкрепили общо 283 каузи с над 3,5 млн. лв.

Сред находките от Пейчова и Шивачева могила край Старосел е позлатен нагръдник – единствен по рода си, съставен от кожена подложка и нашити върху нея бронзови „люспи“ с позлата. Ще бъдат реставрирани и други тракийски военни артефакти – предпазно и нападателно въоръжение, открити в двата гробни комплекса, които имат изключителна научна ценност за изследването на тракийската древност. Процесът по реставрация и консервация е изключително сложен, заради комбинацията от различни по вид материали и изисква провеждане на редица изследвания и съставяне на подробен план за извършване на отделните операции. Идеята е след приключването на технологичния процес да бъде организирана изложба, за да стигнат реставрираните исторически ценности до широка аудитория.

Със своя научен и музеен потенциал Националният археологически институт с музей при БАН е най-голямата научно-изследователска институция за археология в Югоизточна Европа. Подробности за каузата на музея, свързана с тракийските воини от Старосел, може да се открие на страницата на дарителската кампания, откъдето лесно всеки може да се направи дарение.

Advertisement

Другите институции и организации, които набират финансиране за проектите си в дарителската кампания на Райфайзенбанк „Избери, за да помогнеш“, са Рилският манастир, Български фонд за жените, Военно-медицинска академия, Фондация „Първите три минути“, Българската Коледа, многопрофилните болници в Кърджали и Монтана, Каритас България, Конкордия България, Фондация „Х.Степич“, SOS Детски селища, Фондация „За нашите деца“, ЮЗДП и Природен парк „Шуменско плато“.

Дарение за избрания проект може да се направи лесно чрез модерната платформа izberi.rbb.bg и опцията „Дари с банкова карта“ – линк към виртуалния ПОС терминал се намира под всеки отделен проект, включен в кампанията. Другите опции за подкрепа на каузите е през мобилното приложение RaiMobile, Райфайзен ОНЛАЙН или с банков превод директно по сметката на съответната организация.

Continue Reading
Advertisement