Connect with us

Култура

На фокус Dimiter Gotscheff

Avatar

Публикувано

на

Луксозното издание „На фокус Dimiter Gotscheff“ (ИК „Изток-Запад“) предлага среща на българските читатели с живота и творчеството на един от най-значимите режисьори в съвременното театрално изкуство – големият Димитър Гочев.

Димитър Гочев е роден през 1943 г. в град Първомай. Завършва театрознание в университета „Хумболт“ в Берлин. Режисьорският му дебют е постановката „Когато гръм удари“ от Пейо К. Яворов през 1972 г. До 1986 г. работи в редица български театри в София, Плевен, Монтана, Русе, Варна и Бургас. От 1986 г. твори и живее в Германия. Многократно отличаван на Берлинските театрални срещи;  два пъти избиран за режисьор на годината от германската критика – през 1991 и през 2005 г. През 2007 г. Гочев е удостоен със Специална награда за творческа чест и принос към българското и европейско театрално изкуство „Аскеер“. През 2011 г., заедно с актьора Самуел Финци, получава престижната театрална награда на Берлин (най-високото театрално отличие в Германия) заради феноменалните спектакли „Битката на негъра и кучетата“, „Иванов“, „Перси“ и „Палата номер шест“, поставени  на сцените на „Фолксбюне“ и „Дойче театер Берлин“. През 2013 г. Димитър Гочев си отива от този свят.

Професорите Георги Каприев и Виолета Дечева – независимо един от друг – системно и аналитично следят постановките и новаторските търсения на Гочев повече от двайсет години. Книгата им „На фокус Dimiter Gotscheff“ включва двайсет и осем текста на двамата професори, посветени на творчеството на големия театрален режисьор, проследявайки творческия му път и в България, и в Германия. В предговора на книгата двамата пишат: „Става дума за над две десетилетия, в които гледайки театър и мислейки чрез него, сме имали ясно фокусиран център: Димитър Гочев.“ Текстовете в изданието са подредени по хронология и дават на читателите възможност да се запознаят с делото на определяния от германската уикипедия като „един от най-важните немски режисьори“.

Корицата и дизайна на книгата са дело на Чавдар Гюзелев. Към изданието е включен диск с филма „Homo Ludens – играещият човек“ (с режисьор и сценарист Иван Панталеев), посветен на Димитър Гочев.

Виолета Дечева е професор по театрознание, историк и критик. Защитава дипломна работа върху драматургията на Михаил Булгаков и докторска дисертация на тема „Актьорът и неговото произведение. Концепции за актьорското изкуство в края на XIX и началото на XX век“. Работила е в Института за изкуствознание към Българската академия на науките, била е преподавател в Националната академия за театрално и филмово изкуство, СУ „Св. Климент Охридски“ и Нов български университет. Член е на международната федерация на театралните изследователи.

Advertisement

Проф. Георги Каприев е роден през 1960 г. в гр. Бургас. Завършва философия в СУ „Св. Климент Охридски“, където понастоящем е преподавател и ръководител на катедра „История на философията“. Специализирал е в Кьолн и Париж. Основните му интереси са в областта на Историята на средновековната философия. Автор е на 16 книги, многобройни статии и монографии. Публикува и критически ескизи за театър, литература, визуални изкуства. От 2004 г. е член на комисията за съвременна българска драматургия на Академия А’аскеер.

Continue Reading
Advertisement