Connect with us

Класическа

На 11-ти януари 2019 излиза Новогодишният концерт 2019 на Виенската филхармония

Avatar

Публикувано

на

Christian Thielemann br ╕ Matthias Creutziger2

Christian Thielemann, снимка: Мatthias Creutziger

Премиера на албума на троен винил формат (3LP): 15-ти февруари, 2019г. oт Вирджиния Рекърдс/Sony Classical

Всички версии на физически носител на албума „Christian Thielemann & Wiener Philharmoniker – New Year’s Concert 2019“ са налични за предварителна поръчка в онлайн магазина wwwmusicmall.bg

В последните дни на изминалата година, Виенската Филхармония и Sony Classical подписаха нов договор, с който продължават дългогодишното творческо сътрудничество между оркестъра и музикалната компания. Партньорството е с основен фокус върху Новогодишния концерт, най-голямото музикално събитие на годината в света на класическата музика, който по традиция се провежда в първия ден от годината в символа на музикална Виена – златната зала на Мюзикферайн. Концертът се излъчва на живо в повече от 90 държави по целия свят. Всички концерти на Виенската филхармония ще продължат да бъдат издавани глобално от Sony Classical на физически носител (CD, DVD, Blu-ray и винил), както и в дигиталните  платформи за даунлоад и стрийминг.

Тазгодишното издание на Новогодишния концерт на Виенската филхармония се състоя за първи път под диригентството на Кристиан Телеман. Роденият в Берлин, Телеман, е сред най-канените гост диригенти от Виенската филхармония от 2000г. насам.

Advertisement

Между музикантите от Виенската филхармония и Кристиан Телеман съществува изключително доверие, споделено от обща музикална визия. Реализирането на Новогодишния концерт под палката на маестро Телеман е естествен връх в професионалните  отношения помежду ни“. – казва председателят на Виенската филхармония,  Даниел Фрошауер.

Програмата, представена в първия ден на новата 2019-та година, включва редица творби от семейство Щраус, като четири от творбите се изпълняват за първи път от оркестъра, както и произведения от Йозеф Хелмесбергер-син. Сред премиерите в програмата беше и представянето на Schönfeld-Marsch опус 422 от Карл Михаел Цирер, с който се откри и самия Новогодишен концерт.

Традицията на Новогодишния концерт е поставена в далечната 1939 година от Виенската филхармония и диригента Клеменс Краус, наследен през 1955г. от Вили Босковски, който дирижира концерта в продължение на 25 години до 1979 година. Списъкът с диригентите, които застават зад пулта на всяко издание на „Neujahrskonzert”, включва най-прочутите и утвърдени имена от концертния подиум. През 1959 година е първото телевизионно излъчване на концерта.

С ежегодния си Новогодишен концерт, Виенската филхармония отправя своя музикален поздрав към публиката и послание за надежда и мир към света. Записите от това паметно събитие са сред най-обичаните албуми от почитателите не само на класическата музика. В духа на събитието – музиката да е достъпна до максимално широк кръг хора – и тази година Sony Classical ще издаде концерта на всички възможни формати на физически носител: 2CD (11 януари, 2019), DVD и Blu-Ray (25 януари, 2019), и тройна плоча – 3 LP (15 февруари, 2019).

Continue Reading
Advertisement