Connect with us

Култура

„Недосегаемият“ излиза на български

Avatar

Публикувано

на

На 29 юни излиза на български „Недосегаемият” (изд. Колибри), поредният майсторски роман на един от най-уважаваните и награждавани съвременни творци – Джон Банвил.

„Недосегаемият“ (превод: Иглика Василева, 528 стр., цена: 17 лв.) е изкусно съчетание от трилър и язвителна социална комедия, един психологически сложен и въздействащ текст, който още веднъж доказва таланта на големия ирландски писател. Дали лъжите и потайностите неизбежно водят до поквара, разрушават моралните ни устои и ни заслепяват за истинската природа на нещата? Виктор Маскел не смята така. Бивш служител на британското разузнаване и дългогодишен експерт в английския двор, сега той е разкрит като съветски шпионин. Вместо да дава интервюта и да отговаря на провокативни журналистически въпроси, опозореният агент сам сяда да напише истинската история на своя двоен живот.

Джон Банвил е роден в Уексфорд, Ирландия, през 1945 година. През последните десетилетия на 20 век придобива изключителна международна популярност, а книгите му печелят отличие след отличие, в т. ч. приза „Франц Кафка“ и наградата за художествена проза „Ланан”. За издадения у нас роман „Морето” става носител на „Ман Букър” през 2005 година. „Недосегаемият” подчертава качествата на Банвил, чието литературно перо без съмнение се доближава до това на сънародниците му Бекет и Джойс.

Continue Reading
Advertisement