Connect with us

Култура

Необходимост ли е финансовата грамотност за нашите деца?

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Малките ученици изготвят своя първи бизнес план в центровете SmartyKids

Напоследък все повече се говори за обучение по финансова грамотност и предприемачество за деца, а родителите си задават въпроса: “Необходимо ли е и с какво е полезно на детето ми?”.

В училище не се говори достатъчно подробно за това как да управляваме парите си, вместо те нас. Затова екип от педагози и психолози, заедно със специалисти от финансовата сфера, подготвят този важен курс за малките ученици – Финансова грамотност за деца. Той е необходимост, защото все по-рано децата се сблъскват с разнообразни области на обществения и икономическия живот, а родителите не винаги успяват своевременно да ги подготвят за отговорно управление на финансови средства и разбиране на принципите в икономиката. “Вярваме, че чрез геймификацията в курса, подготвен за малките ученици, децата възприемат много по-лесно и дългосрочно фундаментални финансови принципи”, казват от детски образователни центрове SmartyKids. Изграждането на правилно отношение към парите, без да съществуват табута към тях, като това, че те са вредни е една от стъпките, които следват. Тримесечният курс Финансова грамотност е една от авторските образователни програми на SmartyKids, която се преподава в 30 от центровете в мрежата на организацията в страната. „Все повече деца успешно преминават през тези курсове и изготвят успешно своя първи бизнес план. Обучението е подходящо за деца между 8 и 14 години, като ги учи да опознават основните понятия в икономиката – пари, валута, семеен бюджет, финансово планиране, приход, разход, кредит, права на потребителя и много други. Включват се съзнателно в планиране и разпределяне на семейния бюджет, могат да съхраняват отговорно и да боравят безопасно с банкови карти. Също така развиват предприемаческите си умения – акумулиране на средства, инвестиции, лихви и печалба. Не на последно място – грижат се за безопасността на своите пари, отнасят се критично към посланията на рекламните анонси и планират първата си бизнес дейност с разбиране“, разясняват спецификите на курсовете от SmartyKids.

Специалистите им учат децата от малки, че парите са средство, което трябва да се управлява отговорно и с разбиране какво стои зад сложните финансови понятия като например: спестявания, бюджетиране, инвестиране (как да инвестирам, защо да инвестирам, отношение към риска), застраховане и др. Освен знания, курсът акцентира върху развитието на практически умения на децата, нужни в ежедневието им.

Advertisement

Родителите също дават положителен отзвук от курса и обучението на децата. „Лек и увлекателен начин, чрез който се поднася важна информация”, казва Боряна Б., майка на 13-годишната Елена.

“Детето ми се чувства уверено, когато пазарува само. А аз съм много по-спокойна, че прави правилния избор в магазина. Планира и спестява без нашата намеса.“ – споделя Мария В., майка на 9-годишния Мирослав.

„Информацията е поднесена по интересен начин, децата стават по-уверени в себе си и добиват самочувствие. А преподавателите са страхотни – децата ги обожават!“ споделя Ваня К., майка на 2 деца, посещаващи SmartyKids.

SmartyKids е водеща международна мрежа от детски образователни центрове, с 350 центъра в 11 държави по света. В България над 60 SmartyKids центъра работят с деца на възраст от 4 до 14 г., предлагайки занимания по: Ментална аритметика – за деца от 4 до 12 години, Бързо четене – за деца от 7 до 12 години, Финансова грамотност – за деца от 8 до 14 години и съвсем скоро стартиращия курс Красив почерк, който е за деца от 7 до 12 години.

Методиките на SmartyKids включват признати световни практики на преподаване и подходи за интелектуално развитие при децата. Екипът от преподаватели се стреми да направи процеса на обучение толкова увлекателен, че детето напълно да се отдаде на играта, същевременно разгръщайки своя интелектуален потенциал.

Advertisement

Заниманията по ментална аритметика влияят върху цялостното развитие на детето и не са тясно насочени само към математическите му умения. Ползите от изучаването на ментална аритметика са: подобряване на концентрацията и паметта, развитие на аналитичното мислене на детето, увеличаване скоростта на възприемане на информация, развитие на творческото мислене, самостоятелност и увереност.

Със SmartyKids Бързо Четене развиваме: любов към четенето, СУПЕРпамет, разбиране на прочетеното, скорост на четене, грамотност, възприятие и обработка на информация.

Със SmartyKids Финансова грамотност децата се учат да бъдат отговорни към парите и финансите си, разбират как работи икономиката и банковата система, вземат самостоятелни финансови решения в детска възраст.

Повече информация за SmartyKids и центровете им в България може да намерите на следния линк: https://smarty-kids.bg/contacts.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement