Connect with us

Култура

„Непознатата от банкнотата“ с премиера на 24 октомври в YALTA Art Room

Avatar

Публикувано

на

Руси Чанев в ролята на Славейков 1

снимка: ПР

Нов документален филм с участието на Василена Винченцо и Руси Чанев в образите на Мара Белчева и Пенчо Славейков 

На 24 октомври в преоткритото пространство за култура – Yalta Art Room ще се състои премиерата на филма „НЕПОЗНАТАТА ОТ БАНКНОТАТА“ за живота на поетесата и  видна интелектуалка Мара Белчева. В главните роли са младата актриса – Василена Винченцо и доайена на Народния театър и българското кино – Руси Чанев. Автор на филма е Боряна Пунчева. В сюжета са разкрити стихове на Мара Белчева, както и част от писмата, които е писала до Пенчо Славейков.

Филмът, сниман в къща музей „Пенчо Славейков“, е съчетание между документално кино  и  актьорско присъствие – казва автора. Заедно с него по „Непознатата от банкнотата“ работят още Мина Версано и Чавдар Варийски в ролите на оператор и монтажист. Александра Ангелова е художник.

Образът на Мара Белчева е показан като забравено събитие в литературата и  културата на следосвобожденска България. Авторите споделят, че призната от съвременниците си като изключителна красавица и модна икона Мара Белчева е най – маргинализираната   личност  в  българската литература. В годините  се  мултиплицира само облика й  на любима на Пенчо  Славейков. Проектът има за цел да преодолее тоталното непознаване  на тази изключителна личност.

Advertisement

Банкнотата от петдесет лева днес  е категоричното доказателство – там тя присъства анонимно, без физическа прилика,  като шаблонна комиксова хубавица.

„Тя несъмнено е една от най-обаятелните и духовно извисени българки – не само на своето време. Израства като високообразована интелектуалка от европейска класа. Със своята нетрадиционна лирика, с европейския си манталитет, с културните си натрупвания и  с човешкото си поведение, Мара Белчева, също както Пенчо Славейков, стои самотно на фона на литературния и обществен пейзаж в байганьовска  България. А за това си струва да се разказва!“споделя авторът на филма – Боряна Пунчева.

В игралните епизоди няма пълна възстановка на среда и костюми, разчита се на правдиво пресъздаден силует на епохата. Така и в актьорското поведение  няма „изиграване“ на поетесата, а представянето й в контекста на времето,  в което е живяла .

И макар филмът  да показва Мара Белчева като извадена от дебелата  сянка на нейния любим Пенчо Славейков,  той  присъства на екрана чрез актьора Руси Чанев.  Видна е и гледната точка  на  изследователи  на поезията от началото на 20 век, които да поставят  произведенията на поетесата на заслуженото им място в българската литература.

Василена Винченцо и Руси Чанев са колеги от Народния театър и делят една сцена в спектакъла „Хъшове“. Именно за играта си там редом до Руси, Василена споделя, че и се е сбъднала детската мечта. По време на снимките на „Непознатата от банкнотата“ тя посвещава  специално стихотворение на актьора.

*YALTA Art Room е най-новото пространство за култура в София. Създатели му – Василена Винченцо и Васил Дуев споделят, че мисията им е да създадат място за произведения на млади творци от всички сфери на изкуствата. YALTA Art Room е отворено за творчески акции от цялата страна, за да даде сцена и на естетически постижения извън столицата. То е територия за образуване на творчески кръг, който да подкрепя диалога на младите творци с тяхната публика и поколенията преди тях. За пръв с прожекцията на „Непознатата от банкнотата“ ще се открие и като пространство за кино. 

Advertisement

Филмът се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“. 

Continue Reading
Advertisement