Connect with us

Култура

„Неща, които падат от небето“ на Селя Ахава, която идва у нас в края на март!

Avatar

Публикувано

на

Българското издание на „Неща, които падат от небето“ вече е факт – един приказен, изящно построен роман, за който финландската писателка Селя Ахава спечели Наградата за литература на Европейския съюз!

 Неща, които падат от небето“ (превод: Росица Цветанова, изд. „Колибри“) разказва историята на едно момиче, чиято майка е улучена от гигантски леден къс, паднал от небето. От друга страна лелята на момичето два пъти печели джакпот от лотарията – причините за „двойния” късмет са непроницаеми за нея и тя започва да си пише с един рибар от Шотландия, четири пъти удрян от мълния. Заедно обсъждат връхлетелите ги събития, опитвайки се да намерят някакъв по-висш смисъл, като че ли само така биха могли да продължат нормалния си живот… „Неща, които падат от небето“ е метафоричен разказ за хода на времето, за болката от загубата и израстването, за необяснимата реалност и приумиците на случая. Авторката елегантно съчетава тривиалното и абсурдното, красотата и жестокостта, за да поведе читателя към една отворена и все пак окончателна развръзка.

Родена през 1974 г., финландската писателка Селя Ахава е завършила драматургия и е писала сценарии за радиото и телевизията, както и за филмови проекти. Дебютният й роман излиза през 2010 г. и веднага бива забелязан от литературните среди, а втората й творба в този жанр, „Неща, които падат от небето“, получава наградата за литература на ЕС и е номинирана за престижния приз „Финландия“. Удостоена е и с наградата за разпространение на финландската литература „Факлоносци“.

Не пропускайте възможността да се запознаете лично със Селя Ахава на 30 март, когато ще се състои официалната премиера на „Неща, които падат от небето”!

 

Advertisement

Този издателски проект е финансиран с подкрепата на програма Творческа Европа на Европейската комисия.

Continue Reading
Advertisement