Connect with us

Култура

Не бъдете любезни, бъдете искрени

Avatar

Публикувано

на

Cover Ne bydete lyubezni

„Общувайте с другите, но останете себе си”, съветва белгийският психотерапевт Тома д’Ансамбур чрез своя бестселър, преведен на 26 езика! Българското издание е в превод на Красимир Петров.

Не бъдете любезни, бъдете искрени” (изд. Колибри) ни приканва да овладеем механизма на благотворното общуване, като се вгледаме в себе си и в другия и обърнем гръб на вредните навици. Днес все повече хора страдат от самота, неразбиране, загуба на ориентирите и на усещането за смисъл. Грижите за организацията и ефективността са винаги на първо място за сметка на качеството на отношенията ни. С помощта на примери, почерпени от живота и от практиката, авторът обяснява как нашата склонност да не обръщаме внимание на потребностите, предизвикали чувствата, които ни вълнуват, води до насилие над самите нас и оттам към насилие над другия. Насоченото навътре или навън насилие е израз на фрустрация, която не е намерила подходящите думи, за да изкаже себе си. Причината е ясна: ние изобщо не познаваме речника на нашия вътрешен живот. Никога не сме се учили да описваме какво точно чувстваме, нито какви са нашите  нужди.

Да дадеш израз на своята истина, съхранявайки уважението към другия и към себе си, в това се състои проектът на Тома д’Ансамбур. Уважаваният белгийски психотерапевт и специалист по човешки отношения преподава дисциплината „Ненасилствена комуникация” и изнася лекции в Европа, Квебек и Мароко. Съосновател е на асоциацията „Сърце” заедно с друг известен психоаналитик – Ги Корно. „Не бъдете любезни, бъдете искрени”  е преведена на десетки езици, като само от френското издание са продадени над 400 000 екземпляра.

Continue Reading
Advertisement