Connect with us

Tехнологии

Нова възможност за изгоден, бърз и природосъобразен транспорт в София

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Само три месеца след създаването си, Cyrcl – българска компания за краткосрочен наем на велосипед, вече имат 100 велосипеда, покриващи 17 квартала в столицата

През април 2022 г. трима млади български предприемачи стартират компанията Cyrcl, с мисията да предложат на жителите на София нов здравословен, устойчив и екологичен споделен транспортен метод. Услугата им дава възможност на потребителите да наемат от велосипедите, позиционирани на различни локации в столицата и да заплатят само броя минути, които са ги използвали за придвижване от една точка до друга. Велосипедите могат да бъдат освобождавани навсякъде в обслужваните зони, стига да се спазват правилата за разумно паркиране. Три месеца след старта на компанията, Cyrcl вече имат над 100 велосипеда и покриват 17 квартала в София, което прави услугата достъпна и удобна за още повече хора. Постепенно екипът планира да увеличи значително зоните и броя налични велосипеди в София, както и да разшири дейността си и в други градове.

„Велосипедите стимулират физическата активност и са бързи, без негативни ефекти върху околната среда. Освен това не изискват зареждане, което ги прави по-ефективни, в сравнение с електрическите тротинетки, скутери и автомобили и почти всички граждани умеят да карат велосипед. В множество западни страни, краткосрочният наем на велосипед е утвърден бизнес модел и вярваме, че бързо ще набере фенове като здравословен, изгоден, бърз и екологичен транспортен метод и на българския пазар“, споделят основателите на компанията Енрико Маринов, Асен Янков и Симона Йончева.

Как работи услугата?

За да се възползват, потребителите трябва да изтеглят приложението Cyrcl на телефона си (налично в Google Play и App Store), с помощта на което да открият намиращ се в близост до тях велосипед и да го отключат със сканиране на неговия идентификационен баркод. Велосипедите могат да се използват в продължение на до 24 часа и могат да се освободят на всяка локация в разрешените зони на покритие на услугата. Заплащането се извършва след въвеждане на карта в приложението, като потребителите се таксуват по 0.15 лв. на минута, до достигането на таксата за дневен наем, в размер на 18 лв. на ден (т.е. след втория час, устройството може да се използва още 22 часа без допълнително заплащане, до достигане на 24 часа).

Advertisement
Continue Reading
Advertisement