Connect with us

Култура

Нова книга от Борис Акунин

Avatar

Публикувано

на

Kino Romani Cover

Новите книги от поредицата кино-романи на Борис Акунин “Летящият слон” и “Децата на луната” отвеждат читателя на устремно пътешествие във въздуха и го запознават с изкусително мрачната декадентска култура

 „Акунин знае как да държи в напрежение”

Бостън Глоуб
„Ако Пушкин беше опитал да напише детективски роман, може би щеше да се получи нещо подобно”

Ню Йорк Таймс

След успеха на първите две книги от новата поредица кино-романи на Борис Акунин, обединени в едно издание, на сцената отново излизат един срещу друг младият, но сърцат Алексей Романов и асът на немското разузнаване – Зеп фон Теофелс.

Двете велики империи, Германия и Русия, се изправят една срещу друга, войната е в ход, разузнаването и контраразузнаването са в не по-малко ожесточен конфликт от онзи по фронтовете. През 1915 година асът на германското разузнаване, Зеп фон Теофелс, е въвлечен в авантюра, преобърнала изцяло историята на руската авиация. Както винаги, изпратеният на вражеска територия Фон Теофелс не се спира пред нищо – интриги, измами, прелъстяване и убийства, за да стигне до заветната цел: да попречи на производството на самолета, известен като “Летящият слон”. Романът е издържан в стила на класическите екшън филми с фокус върху спиращите дъха приключения във въздуха.

Advertisement

Във втория роман “Децата на луната” пламенния Алексей Романов се озовава в крайно нетипична за него среда – сред декаденти, обичайните посетители на бохемския клуб-кабаре “Деца на луната”, по следите на престъпник, заснел секретни планове за разстановката на руските войски. В изкусително мрачната, опияняващо поетична атмосфера на декадентската култура, сред зловещи мъже и фатални жени, Альоша сякаш се бори с призраци… Произведението носи духа и стилистиката на декадентския период в литературата.

Новата поредица, наречена „Смърт на брудершафт“, се състои от десет романа, всеки един издържан в духа на различен кинематографичен жанр – трагедия, мелодрама, екшън, мистерия. Действието е съсредоточено върху непрестанното съперничество между руското и немското разузнаване по време на Първата световна война. Двамата основни герои на поредицата, чиито приключения следим с интерес, са Алексей Романов и Зеп фон Теофелс.

Continue Reading
Advertisement