Connect with us

Култура

Нова платформа събира Акико Накаяма от Япония с български артисти

Avatar

Публикувано

на

Yoana Robova

снимка: ПР

Първият видео стрийм е на 30-и ноември

Постфактум е нова българска платформа за експериментални аудиовизуални пърформанси, реализирани и представяни периодично под формата на видео стриймове. Идеите, които изследва този проект, реализиран в дигиталното пространство,  са в сферата на актуалния дебат за настоящето и бъдещето на изкуството в условията на физическа дистанция, пораждаща се не само между артистите и публиката, но и между самите артисти.

Пилотният видео стрийм ще бъде излъчен на сайта на Постфактум (http://postfactum.eu) на 30-и ноември, от 20.00 ч. Той е колаборация между всички артисти, инициатори на проекта. Визуализациите под формата на „живи картини“ са дело на Акико Накаяма от Япония, която вече е добре позната на българската публика, след впечатляващите си представяния у нас в последните няколко години. Работейки с движението и жизнеността на цветовете, тя изобразява взаимодействието между формите и текстурите, използвайки различни видове течности и традиционни японски бои, всяка със собствена характеристика. Начинът, по който материалите взаимодействат помежду си, се влияе от външни фактори, като вятър, звук, влажност, гравитация, време и т.н.

От своя страна, саунд артистите Мирян Колев (E.U.E.R.P.I), Йоана Робова и Петър Пармаков (познати от соловите си и съвместни проекти) ще създадат звукова среда, влизаща в диалог с движещите се картини. Следващите стриймове в близките месеци ще са срещи между участниците в различни конфигурации. Паралелно с това платформата Постфактум предоставя възможност на други артисти да се включат в проекта и да намерят нови пътища за съвместна творческа работа.

Advertisement

Може ли да бъде преодоляно пространството в полето на аудиовизуалната импровизация? До какви съзнателни или подсъзнателни творчески идеи води настоящето  – това са основните въпроси, които си поставя проектът. Експерименталното изкуство продължава своя живот, макар и да се реализира в едни особени времена и условия. Именно в експерименталното изкуство може да бъде изразен най-непосредствено художественият пулс, провокиран от споделената ситуация.

Проектът се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Акико Накаяма

Акико Накаяма (родена 1988 г.) е художник, изобразяващ красотата и метаморфозата на енергията чрез различни медии като инсталация, фотография и пърформанс. През последните години тя е силно ангажирана с представянето на „Alive Painting“ солово и в колаборация на различни места по света, сред които САЩ, Австрия, Япония и България.

Advertisement

Мирян Колев

Мирян Колев (роден 1982 г.) е музикант и композитор, който работи в сферата на експерименталната, електроакустична, ембиънт и импровизационна музика, както и саунд арт. От 2012 г. неговата основна дейност е свързана със соловия му ембиънт проект E.U.E.R.P.I., който е представян на много фестивали и сцени в Европа и Азия.

Той прави колаборации с различни музиканти, визуални артисти и танцьори, а също така се занимава с концептуални записи и саунд арт, както и композира музика за инсталации, видеа и танцови пърформанси.

Петър Пармаков

Петър Пармаков (роден 1989 г.) е познат още като johny chep, NEMOKAI и едната половина на експерименталното дуо trohi. През 2008 г. завършва китара в Националното музикално училище “Любомир Пипков”, после следва бас в Софийската консерватория. Свирейки, експериментира с все повече ефекти и процесори, като накрая се научава да композира музика с компютри, синтезатори и дръм машини. В последните 8 години свири в няколко банди, експериментира и прави звук за кратки анимации, театър и филми.

Advertisement

Звукът, който създава, е органичен и неполиран. Бяга от естетиката на студения дигитално генериран звук и алгоритми и търси начини да прави музиката по-разхвърляна и близка до човешката спонтанност.

Йоана Робова

Йоана Робова а.к.а. halojo (родена 1989 г.) е експериментален електронен музикант. Подходът към музиката при нея е изцяло интуитивен. Още 16-годишна прохожда като диджеи на пост-пънк, ню уейв и електронната сцена. Впоследствие съвсем естествено се заражда и интересът ѝ към продуцирането. Борави предимно със записи на среда и аналогови инструменти в работите си. Йоана се старае да извлича естествени фрагменти от звука, без тежък дигитален процесинг, за да постигне по-натурален звук. Помирението на електрониката с по-свободните и непредвидими природни форми е в основата на творческите ѝ търсения. Оттам произхожда и интересът ѝ към импровизацията и музиката на момента.

Форма за други заинтересовани артисти: http://postfactum.eu/index.php/contact

 

Advertisement
Continue Reading
Advertisement