Connect with us

Култура

Новите дрехи на Капитан Кърк – само в sci-fi пародията „Своенравното хлапе”

Avatar

Публикувано

на

Канадецът Стивън Ериксън прикова вниманието на света с фентъзи серията „Малазанска книга на мъртвите”, а сега на български излиза и новият му sci-fi роман „Своенравното хлапе” (ИК „Сиела”), който ще се хареса не само на верните фенове на Стар Трек, но и на всички, които обичат интелигентните пародии и качествения хумор.

Задава се безпощадният (поне вербално) капитан Адриан Соубек, който управлява космическия кораб „Своенравното хлапе” и група не особено умни подчинени, а едноименния роман на канадеца Стивън Ериксън проследява приключенията им в Космоса, където се мъчат да оцелеят след поредната шантава мисия, на която ги е повел Соубек.

Своенравното хлапе от заглавието на новата книга на канадския фантаст е космическият кораб под владението на капитана грубиян Адриан Соубек. Соубек строява екипажа си с пиперлив език и неконвенционални методи, наследени по всяка вероятност от Стар Трек и капитан Кърк. Шейсетарската класика на Джийн Роденбъри вдъхновява Ериксън за написването на книга, която отдава почит на любимия сериал, като едновременно с това общува с читателите на техния език – с много попкултурни препратки и шеги, наподобяващи тези от ситуационните комедии.

Стивън Ериксън е археолог и антрополог по образование и това го прави особено подходящ при разбиването на стереотипите на sci-fi жанра. Вместо достолепните и героични персонажи на Стар Трек имаме един наперен командир сексист, който води подчинените си през налудничави изпитания, при това без много успех. Тази привлекателна смесица от научна фантастика, хумор и обърнати с главата надолу герои прави от „Своенравното хлапе” четиво едновременно за феновете на жанра и за онези, които си почиват с нещо забавно.

Книгата е в превод от английски на Емануил Томов. Художник на корицата е Фиделия Косева.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement