Connect with us

Култура

Ново издание на феноменалния бестселър на Сосуке Нацукава „Котаракът, който спасяваше книги”

Avatar

Публикувано

на

COVER KOTARAKAT jpg

В книгите се крие страхотна мощ.

Истинска магия се крие между кориците на „Котаракът, който спасяваше книги“. Феноменалният бестселър на Сосуке Нацукава е една от най-харесваните книги за последните години, възхвалявана от специалисти и обикновени читатели. Освен непреходните теми за силата на приятелството и намирането на смелост, тази история има вълшебно въздействие върху всички, за които книгите са много повече от просто думи, напечатани на хартия.

За Ринтаро Нацуки малката книжарница за книги втора ръка, стопанисвана от дядо му, е най-прекрасното място на света – идеално убежище за едно самотно и плахо момче. Тук тийнейджърът е прекарал много щастливи часове в четене на литературни шедьоври. След смъртта на дядо му обаче нещата коренно се променят и Ринтаро е на път да затвори уютното магазинче.

Един необичаен посетител в книжарницата ще промени живота на осиротялото момче. Говорещият котарак Тигър се нуждае от истински любител на книгите, който да се присъедини към него за една специална мисия. Тази доста странна двойка ще се заеме със спасяването на книги от хора, които злоупотребяват с тях и ги осакатяват. Тийнейджърът и неговият пухкав приятел се впускат в три магически приключения, посветени изцяло на своята кауза. Тяхната кулминация е едно незабравимо предизвикателство – последният лабиринт, в който Ринтаро трябва да действа сам…

Вълшебна притча за четенето и за безграничната сила на книгите, „Котаракът, който спасяваше книги“ очарова, забавлява и провокира размисъл у всеки. Нацукава предизвиква суперлативи не само с богатата си литературна култура, но и със смелостта да каже открито онова, от което страдат не само книгите, а и застрашеният свят на духа изобщо. „Любителите на литературни шедьоври и на книгите като цяло ще се прехласнат от уроците, които Ринтаро научава, а и самият той ни учи на толкова много неща… Котки, книги, младежка любов и приключения: в тази книга всеки читател ще намери по нещо за себе си“. Това е коментарът на „Kirkus Reviews“.

Advertisement

Романът на Нацукава връща вярата в доброто, а четенето му е сравнимо с усещането от топла прегръдка, дарява ни досег с нещо наистина прекрасно. У нас книгата излиза с авторски илюстрации, одобрени лично от самия автор. Те са дело на Биляна Василева-Билка. Биляна е завършила художествената гимназия „Илия Петров” и НХА, в момента живее и работи в Лос Анджелис, където се е посветила не само на изящните изкуства, но и на киното.

Сосуке Нацукава е японски лекар и писател, роден през 1978 г. в префектура Осака. Той завършва медицина в университета Шиншу и работи в болница в провинциалната префектура Нагано.

Многотомният му дебютен роман, Kamisama no Karute („Клинична картина”), издаден през 2009 година, е отличен с няколко престижни награди, продава се в над тримилионен тираж в Япония и по него е заснет успешен филм. “Котаракът, който спасяваше книги” се радва на още по-голям интерес и ще бъде издадена на над трийсет езика по целия свят.

Continue Reading
Advertisement