Connect with us

Култура

Ново луксозно издание на „Джелсомино в Страната на лъжците” от Джани Родари е вече в книжарниците

Avatar

Публикувано

на

Готови ли сте за свежа порция Джани Родари? Новото цветно издание на „Джелсомино в Страната на лъжците” (ИК „Сиела”) с твърди корици е вече тук, при това богато илюстрирано от художника Дамян Дамянов – автор на кориците и илюстрациите на други знакови творби на Родари, излизали наскоро на български.

Били ли сте в Страната на лъжците – чудато място, където всичко е наопаки и хората казват обратното на действителността, кучетата мяукат, котките лаят, а честните люде влизат в затвора? Италианският майстор на истории за деца Джани Родари ни кани на забавно пътешествие из шарената Страна на лъжците, при това в компанията на не кого да е, а на един от най-знаковите му герой – Джелсомино, чийто глас е толкова силен, че само с един поздрав запраща шапките на хората високо в небето. Убеден, че необикновената му дарба му носи само неприятности, Джелсомино напуска родното си село и поема на околосветско пътешествие в търсене на щастието. Ненадейно гръмогласното момче попада в най-шантавата държава на света: Страната на лъжците. В компанията на трикракото, нарисувано с тебешир коте Дзопино и на още куп приказни герои Джелсомино се впуска в славна битка срещу несправедливостта. Решен да я спечели, гръмогласният герой на синьор Родари ще се сблъска с хитрия и смел пират Джакомонe, както и с още куп неприятности, които ще ви разсмеят от сърце.

Джелсомино в Страната на лъжците” носи характерния за автора си чар и учи децата на приятелство, любов, доброта и най-важното – на необходимостта от въображение.

Джелсомино в Страната на лъжците” излиза с класическия превод на Иван Белчев и в прекрасното художествено оформление на Дамян Дамянов, автор на цветните илюстрации и корицата на книгата. Негово дело са също илюстрациите и кориците на други две знакови творби на Джани Родари, излизали на български: „Приказки колкото усмивка” и „Граматика на фантазията”.

Continue Reading
Advertisement