Connect with us

Култура

Ново от „Емас“: „Бездна“ от Ирса Сигурдардотир

Avatar

Публикувано

на

Бездна main photo

„Бездна“ е новият разтърсващ случай от исландската крими кралица 

Ирса Сигурдардотир неслучайно е наричана от медиите Кралицата на криминалния роман на Исландия и българските читатели имат възможност да разберат сами защо – първите три части от поредицата ѝ за комисар Хюлдар и детската психоложка Фрея могат да бъдат открити по родните книжарници („ДНК“, „Водовъртеж“ и „Изкупление“). За радост на феновете ѝ от издателство „Емас“ тъкмо издадоха и следващата – „Бездна“, в която Ирса отново блести с ошлайфано, опитно перо. Книгите ѝ са преведени на 35 езика и продадени в над 3 милиона екземпляра и Ирса отдавна се е утвърдила като едно от важните имена в жанра, благодарение на своя разпознаваем, характерен стил.

„Таймс Литерари Съплемент“ я нареждат „сред най-добрите криминални автори в света“. Неведнъж медиите я сравняват дори със Стивън Кинг и човек би се запитал какво провокира една жена от кротката, макар и сурова Исландия да пише такива зловещи сюжети. Какво ни е подготвила този път?

В покрайнините на Рейкявик насред лишено от цвят, назъбено поле от застинала лава се въздига Скалата на обесения, където в стари времена са извършвали екзекуции и мястото не спира да привлича туристи с ужасяващата си история. Там откриват труп на млад мъж – на пръв поглед самоубиец, но забитата на гърдите му бележка бързо опровергава подобни теории. Убитият се оказва успешен финансист с уреден, луксозен живот и наглед чисто минало. Не след дълго над полицията се оказва неочакван политически натиск да разрешат случая с по-малко шум, а ситуацията се заплита още повече, когато намират 4-годишно момченце в свръхмодерния апартамент на жертвата. Детето е видимо объркано, притеснено за майка си и няма никаква представа как се е озовало там.  Следователите не успяват да установят връзка между него и жертвата, нито да издирят родителите. Но рисунките, излизащи изпод детската ръчичка, са ясен знак, че е станало свидетел на нещо ужасяващо…

Комисар Хюлдар поема по петите на убиеца, психоложката Фрея – по тези на семейството на момчето, и мистерията се разгръща, обагрена с насилие, самонадеяност и мъст. В типичния си стил, и в „Бездна“ Ирса Сигурдардотир дава убедителен първоначален тласък на сюжета и създава правдоподобна обстановка, а след това ни среща с достоверни, реалистични персонажи, всеки задвижван от собствените си мотиви и предистория. Резултатът е както винаги истинско удоволствие за крими почитателите – напрегнат, атмосферен, задълбочен роман с мрачна сърцевина, който няма да искате да пуснете, докато не стигнете до последната страница.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement