Connect with us

Култура

Новo oт Джон Гришам: „Сули“

Avatar

Публикувано

на

В своя първи роман за света на баскетбола Джон Гришам ни отвежда в спортната вместо в съдебната зала. Самуел Сулеймон, по прякор Сули, е нешлифован диамант, суров талант с големи мечти за звездната лига… и с още по-големи предизвикателства, които трябва да преодолява извън игрището.

Самуел получава шанса на живота си – заминава за Съединените щати със своите съотборници от Южен Судан, за да участва в селекционен баскетболен турнир. Осемнайсетгодишното момче е великолепен атлет: бърз, пъргав, с невероятен вертикален отскок. Някои елементи от играта му обаче се нуждаят от сериозно усъвършенстване, затова той не впечатлява американските селекционери.

По време на турнира Самуел получава ужасяваща новина: родното му село е опожарено от бунтовници в продължаващата гражданска война. Баща му е убит, сестра му е отвлечена, майка му и двамата му по-малки братя са в бежански лагер. Донякъде от състрадание, треньорът на един колежански отбор в Северна Каролина му предлага спортна стипендия. Момчето се премества в Дърам, записва се да следва и очаква да прекара първия си сезон на резервната скамейка. Но Самуел е твърдо решен да успее, за да доведе семейството си в Америка. След поредица от загуби на отбора той излиза да играе. И се ражда легендата Сули.

Трогателен и завладяващ, романът „Сули“ представя в нова светлина любимия разказвач на Америка.

Continue Reading
Advertisement