Connect with us

Кино

Номинираният за Оскар „Всичко, което диша“ дебютира на 8 февруари в HBO Max

Avatar

Публикувано

на

снимка: HBO / WBD

„Всичко, което диша“ – номинираният за Оскар® в категория ‚Най-добър документален филм‘ и най-награждаваният документален филм за годината е наличен от днес в стрийминг платформата HBO Max. Филмът е оригинална продукция на HBO и дело на режисьора Шаунак Сен.

Самият живот е родство. Всички сме общност на въздуха. Човек не бива да се вторачва в разликите между всичко, което диша.

Всичко, което диша проследява двама братя, които посвещават живота си на усилията да защитят черната каня*, величествена хищна птица, от съществено значение за екосистемата на Ню Делхи, която с тревожни темпове започва да намалява като гледка в небето. На фона на токсичността на околната среда и социалните вълнения, „братята кани“ прекарват ден и нощ, грижейки се за съществата в импровизираната болница за птици в мазето си. Филмът изследва връзката между каните и братята мюсюлмани, които им помагат да се върнат в небето, предлагайки хипнотизираща хроника на съжителството между видовете.

Advertisement

Награди: Приветстван като „един от най-добрите филми на 2022 г.“ от New York Times, Всичко, което диша, имаше премиера на филмовия фестивал „Сънданс“ през 2022 г. и беше избран за носител на Голямата награда на журито в конкурса за документални филми в световното кино. През май миналата година той стана първият филм, който спечели наградите за най-добър документален филм както в Сънданс, така и в Кан, като взе наградата Златно око за най-добър документален филм в Кан. Филмът беше достъпен в кината от дистрибуторите Submarine Deluxe и Sideshow в определени територии и спечели наградата за най-добър документален филм на Gotham Awards. Носител е на четири награди IDA Documentary Awards, включително за най-добър документален филм, и на две отличия Cinema Eye, включително за изключителен документален филм. Всичко, което диша също е номиниран за най-добър документален филм на наградите Independent Spirit и BAFTA и е номиниран от Гилдията на режисьорите (DGA), Гилдията на продуцентите (PGA) и Амерканското сдружение на операторите (ASC).

Номинациите на Warner Bros. Discovery за тазгодишните награди „Оскар“, чието 95-то издание ще се проведе на 13 март, включват още номинации за пълнометражните филми Елвис и Батман и за документалните Навални и All the beauty and the bloodshed, който към момента не е наличен в стрийминг платформата у нас.

* Черната каня (Milvus migrans) е дневна граблива птица от род Кани. Среща се и на територията на България и е защитен вид съгласно Закона за биологичното разнообразие, също така е вписан в Червената книга на Република България.

Continue Reading
Advertisement