Connect with us

Общество

“Нощ на историите: Ангели в образованието” представя столични учители

Avatar

Публикувано

на

obrazovanie fb event cover

Четвъртото издание на “Нощ на историите” ще ни срещне с част от екипа и героите на документалния филм “Ангели в действие” – един по-различен филм за българските учители и българското образование. Антоан Тонев е учител по история и директор на 17 СУ „Дамян Груев“, София. Мартин Крондев е преподавател в училищен комплекс „Азбуки“, София. Николай Михайлов е продуцент и режисьор на филма “Ангели в действие”, по професия е аниматор, визуализатор и режисьор за архитектурни, телевизионни, кино и уеб проекти.

“Нощ на историите: Ангели в образованието” ще бъде на 10 декември 2019 г. от 19:00 ч. в “Кино Култура” на ул. “Сан Стефано” 22 в София. Входът е 8 лв. и включва консумация 1 чаша вино, като билети ще се продават само на място –  – предварително или в деня на събитието.

“Нощ на историите” посвещава специално издание на темата за образованието, която е особено важна и актуална днес. То се променя, както се променят технологиите – изключително бързо и динамично. За да е в час едно дете в училище, то трябва да учи от наистина уверени и мотивирани учители. Документалният филм „Ангели в действие” разказва за тях – за онези силни индивидуалисти в България, които дават летящ старт на учениците си, вдъхновяват ги да работят и да постигат успехи на международно ниво. За съжаление, много често признанието към тези преподаватели е малко, а престижът на професията – нищожен.

Твърде малко мъже преподават в средното образование в България, основно поради ниското заплащане в най-бедната и най-застаряваща страна в Европа. Затова изданието на “Нощ на историите: Ангели в образованието” ще ни срещне именно с личните истории на двама учители мъже – как са избрали професията учител, какво ги мотивира да работят с деца, кои са най-големите им успехи и най-успелите им ученици, най-забавните истории от училище.

Създател на формата “Нощ на историите” е Момчил Цонев, обявен за една от 10-те най-изявени млади личности на България за 2019 г. от Международната младежка камара. Първото голямо издание на “Нощ на историите” беше в София през май с популярни поети и писатели. През септември беше второто издание в Пловдив, посветено на Европейската столица на културата, а преди броени дни – Нощ на историите с актьора Живко Джуранов. “Нощ на историите” е част от начинанието “Имало едно време в България” за споделянето на лични, семейни, родови и селищни истории. Всеки може да сподели свой спомен, като пише до сайта на начинанието stornik.org.

Advertisement

 

Continue Reading
Advertisement