Connect with us

Култура

Олга Токарчук и седем часа „Литературни срещи“ през юни

Avatar

Публикувано

на

Olga Tokarczuk Photo Jacek Kolodziejski scaled

Olga Tokarczuk, снимка: Jacek Kołodziejski

„Литературни срещи“ е заглавието на най-новата поредица от събития на Фондация „Прочети София“. Тя ще се провежда няколко пъти годишно с различни гости, акценти и в разнородни формати. Началото ще бъде на 10 и 11 юни в РЦСИ „Топлоцентрала“. 

Специално за „Литературните срещи“ в София гостува носителката на Нобелова награда за литература през 2018 г. – Олга Токарчук. В рамките на два дни полската писателка ще има няколко различни и допълващи се срещи с българската публика.

„Литературни срещи“ | 10 юни 2022 

На 10 юни от 11:00 ч. на тържествена церемония в Аулата на Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Олга Токарчук ще получи почетното звание „доктор хонорис кауза“. В традицията на церемонията, писателката ще произнесе и специално подготвена реч за събитието.

Advertisement

Писателският разговор между Олга Токарчук и Георги Господинов ще бъде в същия ден от 19:00 ч. в РЦСИ „Топлоцентрала“. Двамата автори ще дискутират различни художествени аспекти на творчеството им, значението на социалното, политическото, обкръжаващото и днешното за тяхната работа. Тази подчертана многостранност на срещата ще е опит да се надскочи форматът на обичайните представяния на писатели и поети и да се допусне публиката по-навътре в техния идеен и творчески свят, в различните авторски перспективи и мотивации. Срещата ще продължи с разговор с публиката. Водещ на цялата вечер ще бъде журналистът и поет Димитър Кенаров.

„Литературни (и други) срещи“ | 11 юни 2022 

Билети в ЕPAYGO: 15 лв.

https://cutt.ly/vGyFxfz

Втората вечер от летните „Литературни срещи“ ще бъде на 11 юни. Събитието ще започне в 18:00 ч. и ще продължи чак до 01:00 ч.   

Advertisement

Още в началото на програмата на този 7-часов литературен колаж, разположен из пространствата на Центъра за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ ще бъде дискусията с участието на Олга Токарчук, философа Боян Манчев, кураторката Владия Михайлова и компютърния лингвист Александър Попов. Тя ще е посветена на границите на изкуствата и неин модератор ще бъде литературната теоретичка и авторка на две поетични книги Камелия Спасова.

Вечерта ще се превърне в лабиринт от различни елементи, които ще позволяват лични, интересни и съвсем неочаквани срещи с литературата, в които публиката ще е активен участник. Всеки човек сам ще избира на кои събития от програмата иска да присъства. През останалото време той може да бъде в някоя от тематичните интерактивни или релакс зони или при Литературния бар.

LiteraryTalks2022

Публиката няма как да пропусне книжарницата, проекта „Книгоразделители“ на визуалната артистка Мария Налбантова и изложбата на илюстраторката Таня Минчева, посветен на кориците и илюстрациите в книгите на Олга Токарчук. Тази неформална атмосфера позволява всеки с лекота да поговори с двете художнички или пък да изпробва езиковия си талант, дори и без да знае полски език, като се включи в преводаческите експерименти на Фондация „Следваща страница“ и Къщата за литература и превод. В интерактивното пространство „Място за превод“ ще бъде отделено специално време на литературния превод и преводачите на Олга Токарчук на български и на други езици – там публиката ще може да се срещне с техните идеи и разкази за работата си по преводите на полската писателка.

Eдинствено по време на „Литературните срещи“ ще видим театралния пърформанс на режисьора Марий Росен, в който участват Александър Митрев и Жана Рашева, а автор на звуковата среда е композиторът Мартин Каров. Специално създаден за събитието, той включва текстове от „Чудати разкази“ на Олга Токарчук. Отново по негова идея е и интерактивната инсталация „Гардеробът“ по едноименния разказ на полската писателка, която може да се активира само от публиката.

Цялата визуална средна на „Литературните срещи“ е специално създадена от двамата сценографи от творческия колектив „Съпромат“ – Михаела Добрева и Борис Далчев. Тяхно дело ще е и интерактивната инсталация „Литературен рубикуб“, в която публиката трябва да открие стихотворението или да „подреди“ свой стих от думите на различните кубове.

Advertisement

Не би било истинско литературно събитие, ако в него няма и литературно четене. В „Литературните срещи“ те ще бъдат три и ще са камерни. Участници в тях ще са поетите и писателите: Димитър Кенаров, Йоана Елми, Надежда Радулова, Албена Тодорова, ВБВ, Момчил Миланов, Наталия Иванова, Йорданка Белева, Лилия Трифонова и Никола Петров.

Поезията ще бъде акцент във видео триптиха „Друга светлина“, създаден от художниците Ралица Тонева и Спартак Йорданов. Трите видео миниатюри включват стихове от поетите Радослав Чичев, Илко Димитров и Цвета Софрониева, с гласовете на актьорите Елена Димитрова, Цветан Алексиев и Юлиана Сайска и музиката на Любомир Брашненков и Ангел Додов. За „Друга светлина” е еднакво вярно, че е произведение в сферата на литературното изкуство, на живописта или на аудио-визуалните форми.

Фондация „Прочети София“ организира отново и формата „Бързи срещи“. Тази много специална лична среща с тема, час и ограничено време със Стефан Иванов, Владимир Полеганов, Стефан Русинов и др. ще бъде единственото събитие със задължително предварително записване.

Юнските Срещи ще завършат на сцената на Литературния бар с едночасово парти на DJ Clipper от Disco Comrades.

Следващото събитие от „Литературните срещи“ ще бъде през ноември, отново в „Топлоцентрала“ и в съвсем различен формат.

Advertisement

Организатор на поредицата от събития „Литературни срещи“ е фондация „Прочети София“.

„Литературни срещи“ 2022 са част от Календара на културните събития на Столична община 2022 г. и се осъществяват с финансовата подкрепата на Министерство на културата, Столична програма „Култура“, Полски институт в София.

Театралният пърформанс „Чудати разкази“ се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Партньори на събитието са Фондация „Следваща страница“, Къща за литература и превод, Ratio, Мебели Виденов, Метрореклама

С медийната подкрепа на: Impressio, dir.bg, Артакция, Виж, Портал Култура, Въпреки, Ателие, Аз чета, Литературен вестник, ArtCast, Jasmin, Лицата на града, 7arts, Mika Magazine, Кафене.бг

Advertisement