Connect with us

Култура

„Опашката“ от Захари Карабашлиев – възможно ли е любовта да оцелее в битката за властта?

Avatar

Публикувано

на

Докъде е готов да стигне човек в преследване на илюзиите?

Светът от близкото (възможно) бъдеще сякаш е на път да захапе опашката си.

А обичаният български писател Захари Карабашлиев („18% сиво”, „Хавра”, „Жажда”) проследява всяка нейна извивка в новия си и най-смел роман.

„Опашката“ е увлекателна и проникновена притча за покварата на властта, за характера на доброто и злото. Книгата се появява на 8 февруари 2021 г. в три издания – с твърди и меки корици, както и в електронен вариант – с оформлението на художника Дамян Дамянов и редакцията на Веселина Седларска.

Свободни сме били, ала не сме го знаели.

Advertisement

През страната и света преминава вълна от безредици, всеобщото недоволство изглежда е достигнало критична точка, а с наближаването на президентските избори напрежението между власт и гражданско общество нараства. Настъпило е времето за действие, но някой трябва да направи решителна крачка и да поведе страната към един нов ред.

Павел Панов, писател и драматург, намерил любовта на живота си в лицето на красивата и интелигентна Невена, получава изненадващо предложение да се включи в политическата надпревара като независим кандидат. Изглежда, съдбата на държавата зависи от него, но пък това залага на карта и отношенията с любимата му.

Случва се и нещо изумително –  в нощта, в която той ѝ предлага брак, става ясно, че докато годеницата му е била в командировка, необяснимо как се е сдобила с опашка. Съвсем истинска опашка, за която тя отказва да говори, но която разтърсва из основи света му.

Как и дали тази опашка променя идеалната жена, докъде е готов да стигне Павел в надпреварата към властта и може ли доброто  да се самосъхрани сред отломките на разпадащия се свят?

Страница, след страница, епизод след епизод събитията в тази необикновена история ескалират в неразрешим конфликт и жестока (но сякаш единствено възможна) развръзка.

Advertisement

Карабашлиев успява да създаде изключително увлекателна плетеница от мрак и светлина, обединяваща елементи на дистопична фантастика, любовен романс, изпепеляваща политическа сатира и драма на абсурда.  Така историята на Павел Панев безспорно се превръща в най-дръзката му творба.

„Опашката” е разтърсващ роман —  едновременно нежен, провокативен, забавен, тревожен и безмилостен. Интимен и откровен разговор за измамната красота на илюзиите и пътешествие към най-дълбоките кътчета на човешката душа.

Continue Reading
Advertisement