Connect with us

Галерия

Откриване изложба на Борислав Ждребев

Avatar

Публикувано

на

Борислав Ждребев , роден през 1954 година в град София, е художник-илюстратор. Завършил е Художествената гимназия в София и Художествената Академия в София, специалност графика при проф.Петър Чуклев. Работи дълги години като преподавател по рисуване: от 1982 г. в Художествената гимназия в Пловдив и от 1987 до 2015 г в Художествената гимназия в София. Член на СБХ, секция Илюстрация.
От 1978 г. работи в областта на оформлението на книгата и илюстрацията, занимава се с приложна графика, автор е на стенописни пана, има участия в национални, регионални изложби, има творби, намиращи се в частни колекции в чужбина , организирал е през годините свои самостоятелни изложби : галерия Средец към Министерство на културата – илюстрации, галерия „Дебют” към Художествената гимназия – илюстрации, Художествена галерия в Карлово – илюстрации, галерия „Мелон” – живопис.

Изложбата на Борислав Ждребев в центъра The Art Foundation в София включва малка серия от негови рисунки, повечето от тях не са показвани или са частно притежание. Рисунките са създавани в различни години, но са обединени като цикъл – правени са върху тонирана хартия с черен туш, тематично са наситени с преобладаващи митологични препратки в посланието. Съзерцаването на показаните сцени позволява на зрителите да си изградят индивидуално възприемане, било чрез първоначалното визуално впечатление от композициите, било чрез различното тълкуване на изображението в детайли, било чрез по-разширен размисъл за видяното . Обединяващото единство в експозицията е търсено чрез стилистика, придържаща се към графичната визия на класическата гравюра, чрез реалистично изграждане, чрез доминираща философска нишка. В някои сцени се иронизират явления в обкръжаващия свят, в други се търси алегоричен отговор на важни въпроси в битието, още от времето на Сътворението, някои рисунки са решени като част от Спектакъл.

Заповядайте на откриването днес, 20.01.2017г. от 18.30ч.

Линк към събитието: https://www.facebook.com/events/369473596759103/

Continue Reading
Advertisement