Connect with us

Култура

„Пациент 64“ излиза с издателство ЕМАС

Avatar

Публикувано

на

1987 година: Нете Хермансон си мисли, че кошмарите на младостта ѝ са останали в миналото. Внимателните грижи на нейните приемни родители и любящ съпруг са помогнали да започне отначало. Не за дълго – в една съдбовна нощ Нете отново се сблъсква с ужасяващ мъж от предишния ѝ живот и над нея надвисва опасност да изгуби всичко…

Но тя отказва да бъде погълната от мрака. Нете Хермансон няма да бъде жертва отново.

2010 година: Ръководителят на копенхагенския Отдел „Q“ за неразкрити престъпления комисар Карл Мьорк разследва изчезването на Рита Нилсен, собственичка на агенция за компаньонки. Но изчезналата Рита е само парче от сложен пъзел… Карл, заедно с асистентите си Росе и Асад, скоро разбира, че това не е единичен случай, изчезнали са още много хора, а нишките водят към немислими издевателства, прикрити в сенките на далечното минало. И сред тях се таи една съсипана жена, обзета от мрачна решителност за отмъщение…

„Пациент 64“ е четвъртият случай от поредицата за ексцентричните служители на специален отдел „Q“ на датския феномен ЮсиАдлер-Улсен, издаван на български от издателство „Емас“. Книгата е удостоена с наградата „Златен лавър“, връчвана от Сдружението на книготърговците на Дания.

Със своите над 15 милиона продадени книги, преведени на повее от 40 езика, Юси Адлер-Улсен безспорно се е утвърдил като най-успешният датски криминален автор. Неговият комисар Карл Мьорк е неотзивчив, незаинтересован, немотивиран. Около него витае думата „не“ – или поне откакто попада в престрелка заедно с двамата си най-близки колеги. Единият умира на място, другият е парализиран от врата надолу. Само Карл е жив и здрав и вината на оцелелия го изяжда отвътре. Доскоро един от най-добрите следователи в копенхагенската полиция, Карл вече е в тежест за шефовете си и те го „повишават“ в завеждащ нов отдел, в кабинет в мазето, с надеждата да не го виждат често. Ресорът на отдел „Q“ са старите, неразрешени случаи, с които никой не иска да се занимава. Отначало Карл е доволен, защото от него не се изисква нищо. Но му назначават помощници: сириецът Асад, едновременно твърде общителен и потаен, и сприхавата и мрачна Росе. Те не оставят Карл да бездейства и постоянно го подтикват да си размърда мозъка. Неочаквано за всички, включително за самите тях, тримата формират особняшки, но истински успешен екип.

Advertisement

Изисква се сериозен талант, за да пишеш за „студени“ случаи, пращайки читателите ту в миналото, ту в настоящето, и все пак да създадеш напрегнат сюжет в надпревара с времето. Но ето че поредният силен автор от Скандинавието ни доказва, че криминалният жанр крие изненади.

Continue Reading
Advertisement