Connect with us

Култура

„Песента на хляба” е спасение за всички, които работят много, а обичат прекалено малко

Avatar

Публикувано

на

pesenta na hlyaba cover

Неочакван подарък променя завинаги живота на младата и усмихната работохоличка Лоис Клари, която ще открие нов, магичен и напълно непознат за нея свят на страниците на романа „Песента на хляба” (ИК „Сиела”). Това е втората книга на американския писател Робин Слоун, който е известен у нас с романа си „Денонощната книжарница на мистър Пенумбра”.

Авторът на „Денонощната книжарница на мистър Пенумбра” – американецът Робин Слоун, разказва нова чудновата история за забързаното ежедневие, липсата на време, и за това как човек трябва да открие и запази връзката с корените си, като по този начин запали и тлеещия в душата си огън на щастието.

Във втория си роман „Песента на хляба” Слоун проследява историята на младата Лоис Клари, която работи в света на високите технологии, устремена към създаването на роботи, които да са в помощ на хората. Лоис обича работата си и е готова да се труди 24 часа в денонощието, за да надмогне предизвикателствата и да постигне целта си. Или поне така си мисли, докато един ден не си дава сметка, че всъщност е прекалено изтощена и самотна, а единственият й човешки контакт е с двама братя, които й доставят вълшебно вкусна вечеря. Това са симпатичните Беорег и Чеймен, които правят невероятни пикантни супи и сандвичи в странно малко магазинче в Сан Франциско, и на които изведнъж им се налага спешно да заминат. Лоис, която е най-редовният им клиент, получава неочакван подарък от двамата братя, който променя живота й напълно: култура за правене на техния магически хляб – обвито в митове наследство от древната им родина. Освен чудатата рецепта, Беорег и Чеймен й завещават тежката задача да направи всичко възможно, за да опази тази културата жива – да я храни, да ѝ пуска музика… и да се научи да прави хляб с нея. Лоис няма представа от готвене, но въпреки това приема предизвикателството и започва да експериментира в току-що построената си за целта пещ.

Скоро героинята на Робин Слоун открива, че древното изкуство да пече хляб й носи истинско удоволствие. Предстои й да се потопи в нов свят с различни правила, който дори и предоставя възможност да се присъедини към обвита в мистерии организация, която владее вълшебни тайни. А песента на хляба през цялото време ще я води към щастието и любовта…

Преводът на „Песента на хляба”от английски език е на Паулина Стойчева Мичева. Корицата е на Златина Зарева.

Advertisement

Робин Слоун е икономист по образование, но истинското му призвание е писането. Това личи не само от лекия му, грабващ читателя на мига стил, който видяхме още в „Денонощната книжарница на мистър Пенумбра”, а сега и в „Песента на хляба”. Слоун, който е и създател на литературното списание Oats, има дългогодишен опит в сферата на медиите и журналистиката – работил е в редица електронни медии, сред които и Twitter.

Continue Reading
Advertisement