Connect with us

Общество

Петото издание на отборното планинско състезание “По стъпките на Алеко с приятел” идва на 1 октомври

Avatar

Публикувано

на

За първи път ще бъде направен опит за преминаване по 27-километрово трасе от Железница до Владая през Черни връх с инвалидна количка

Банско Филм Фест ще гостува на финала със специална филмова селекция

Опит за преодоляване на 27-километрово трасе от Железница до Владая през Черни връх със специално пригодена за целта инвалидна количка ще бъде направен за първи път по време на петото издание на отборното планинско състезание с кауза “По стъпките на Алеко с приятел”, което ще се проведе на 1 октомври на Витоша. Предизвикателството ще бъде поето от отбор на фондация “Ела и Ти” с 16 доброволци, които ще подпомогнат участието по пресечения терен. Те разполагат с опит от участието си в предходни издания на инициативата, като вече успешно са преминавали по късата дистанция от 11 км. Миналата година дългото трасе бе изминато от незрящия състезател Павлин Митев с подкрепата на Кирил Николов – Дизела за малко над 7 часа.

Състезанието “По стъпките на Алеко с приятел” ще се проведе традиционно в четири категории – “Семейство”, “Приятели”, “Колеги” и “Съседи” по две трасета – късо (~11 км по маршрут с. Владая – х. Панчо Томов – с. Владая) и дълго (~27 км по маршрут с. Железница – Черни връх – с. Владая). Регистрацията е отворена до 16 септември.

“С всяка година имаме все по-силни и подготвени участници със сериозни постижения. Въпреки това “По стъпките на Алеко с приятел” запазва уникалния си характер и си остава много повече кауза, отколкото състезание. Нашата философия е да насърчим всички хора без оглед на възраст, физическа подготовка и възможности да прекарат заедно един прекрасен ден в планината, да усетят и споделят с близките си радостта от движението и общуването с природата.”, обяснява Димо Христов, главен организатор на “По стъпките на Алеко с приятел”. “Затова сме много щастливи, че и тази година ще се включат отбори, в които участват и хора с двигателни ограничения, незрящи и глухонеми. Много сме горди, че те искат да бъдат част от това приключение, чувстват се сред приятели и доказват, че когато има желание и екипен дух всичко е възможно.”, допълва той.

Advertisement

По регламент за състезанието могат да се запишат отбори от двама до десет състезатели. Те трябва да изберат една от четирите категории и едно от двете трасета. Стартът е масов, а крайното състезателно време на отбора се определя от последния финиширал участник. В случай че един или повече от участниците не успеят да финишират, целият тим отпада от надпреварата. Според правилата право да се включат имат всички лица навършили 18 години, а деца над 7 години се допускат в отбори с родител или настойник и след подписване на необходимата декларация.

По традиция организаторите насърчават и участието на хора в неравностойно положение, имащи физическа възможност да преминат през някое от двете трасета, като могат да се включат напълно безплатно заедно с един техен придружител. Тази година в състезанието ще се включи и специален отбор на деца от Комплекс за социални услуги за деца и семейства (КСУДС) в гр. Роман. Традиционната благотворителна кауза на организаторите също е свързана с тях, като част от средствата от такси за участие ще бъдат предоставени за изграждане на спортна площадка в комплекса.

Като част от програмата на “По стъпките на Алеко с приятел” на финала на площада в с. Владая организаторите са предвидили безплатна прожекция на специална селекция от актуални заглавия на “Международния фестивал на планинарското – Банско филм фест”. Посетителите ще могат да се насладят и на музикална програма и томбола с награди. Подсигурен е и безплатен автобусен транспорт от центъра на София до Старт/Финала и обратно.

Състезанието “По стъпките на Алеко с приятел” се организира традиционно от Туристическо дружество “Боерица” в партньорство със Столична община, район Витоша, район Панчарево, Природен парк Витоша. И тази година тя е включена  в календара на емблематичните за град София спортни събития, в подкрепа на инициативата „София – Европейска столица на спорта” съвместно с Фондация „София – европейска столица на спорта”.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement