Connect with us

Събития

„Пето измерение“ за свободния театър и танц с ACT Фестивал

Avatar

Публикувано

на

ACT Fest20151

„Пето измерение“ е темата на тазгодишното издание на АСТ Фестивал за свободен театър. От 2011 г. събитието е ежегоден форум за независими театрални и танцови продукции. В последните пет години фестивалът акцентира върху нуждата от  развитие и разпознаваемост на свободната професионална сцена в България и нейния облик в световен мащаб. Тазгодишното издание има за цел да обобщи постигнатото досега, като се фокусира върху продукцията от края на 2014 и 2015 година, а също и като представи това, което предстои в сферата на независимите изкуства. Интензивната програма на четирите дни на фестивала включва както представления, така и дневни артистични събития, образователна и музикална програма, както и Open space формат с чуждестранни гости и лектори. След успешното домакинство на Есенната среща на IETM в София точно преди година, петото издание на АСТ Фестивал запазва мисията си да представя, обединява и развива свободната изпълнителска сцена в страната.

Жури в състав театралният изследовател Мира Тодорова, кураторът Владия Михайлова и драматургът Георги Тенев избра осем представления, които ще оформят основната програма на АСТ Фестивал за свободен театър между 19 и 22 ноември 2015 г.

Фестивалът ще открие премиерата на „Математика на сърцето“ на Сдружение „По действителен случай“. „Дзен игра“ на хореографа Живко Желязков е другото премиерно заглавие.

Към „Петото измерение“ на АСТ Фестивал за свободен театър ще се присъединят още два съвсем нови спектакъла, които за пръв път ще се играят през месец октомври – „Да купиш история” с режисьор Борис Зафиров и представлението на Стефани Ханджийска “TheTimeStopper”.

Представителната извадка за работата на независимата сцена през последната година е обобщена в четири спектакъла: Международният проект или „театралният наръчник за (разочаровани) принцеси на три езика“, режисиран от Гергана Димитрова –  „Пепеляшки ООД”, документалното представление с режисьор Неда Соколовска – „Установено при огледа”, „Филоктет“ по Хайнер Мюлер на Весела Василева и “Balkan Dance Reality Show”, създаден от четирима изпълнители от България, Хърватия и Германия (Ива Свещарова, Вили Прагер, Соня Преград и Розе Берман).

Advertisement

Представленията ще се играят в: ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, Derida Dance Center, Център за култура и дебат „Червената къща“ и Гьоте институт – София.

Основен организатор на фестивала е Асоциация за свободен театър (АСТ), която обединява над 60 организации и професионални артисти на свободна практика в сферата на изпълнителските изкуства. Сред целите на асоциацията са да подпомага, изследва и обогатява свободната театрална и танцова сцена в страната, да отстоява правото на по-добри условия за работа на принципа на свободната инициатива и проектното начало, да насърчава разнообразни артистични практики, да развива нови аудитории, да въвлича българската свободна сцена в процесите на европейското културно поле и да я представя активно в международен контекст. В логиката на тези идеи е и активното намерение от следващата година артистичната програма на АСТ Фестивал за свободен театър да съдържа сериозно международно участие.

Continue Reading
Advertisement