Connect with us

Култура

„Пет дни“ с Дъглас Кенеди

Avatar

Публикувано

на

Cover Pet dni

На 20 април излиза от печат емоционално наситеният, обсебващ роман „Пет дни“, дело на майстора на психологическия съспенс Дъглас Кенеди!

„Пет дни“ (превод: Надя Баева, 400 стр., цена: 20 лв.) е проницателна и рефлективна любовна история за изборите, които правим всеки ден, и за начина, по който те моделират бъдещето ни. Лора работи в радиологията на малка мейнска болница и непрестанно се сблъсква със сляпата несправедливост на живота. Със съпруга й са отчуждени, синът й е в колеж, дъщеря й също се кани да напусне семейното гнездо. Ето защо тя приема с готовност поканата да присъства на конференция в Бостън. Там Лора среща Ричард, 50-годишен застрахователен агент, който разсъждава дали не е дошъл моментът да избере желанията пред отговорностите. Образите на героите в „Пет дни“ са психологически плътни и достоверни, разказът увлича още с първото изречение, а умението на автора да се фокусира върху противоречията, терзаещи човешката душа, е неоспоримо.

Американският писател Дъглас Кенеди е уважаван както от широката публика, така и от критиката, и се нарежда сред най-изобретателните автори на психологически трилъри в света. Известен е като любимец на френските читатели – през април 2007 г. става Кавалер на Ордена на литературата и изкуството, най-високото професионално отличие във Франция. Ключова тема на романите му са абсурдите на лъскавия, псевдоцивилизован свят, неведомите подземия на човешката същност, парадоксалната близост между ежедневното и опасното, между патологията и нормалността. Сред най-впечатляващите му творби се нареждат „Моментът“, „Живот назаем“, „Сделката“ и „Мъртво сърце“.

Continue Reading
Advertisement