Connect with us

Компании

Пет проекта получиха финансиране от Мтел еко грант 2016

Avatar

Публикувано

на

mtel 4

Пет проекта, които обхващат над 20 училища и детски градини в цялата страна, спечелиха финансиране от осмото издание на Мтел еко грант. Грантът всяка година подпомага безвъзмездно идеи за възпитание в опазване на околната среда. Той е част от програмата за социална отговорност „Природа с бъдеще“ на компанията.

Петте проекта ще си поделят бюджета на програмата, който през тази година е над 22 000 лева. Максималната стойност на отпусканите средства за един одобрен участник беше до 5 000 лева.

Първата кандидатура, която ще получи грант от програмата, е на общинския ученически клуб „Екология и опазване на околната среда“ в Лом. Той обхваща 5 детски градини и има за цел да насърчи доброволческа дейност на младежи, които да обучават децата на екологично поведение. Подобна е идеята и на друг участник, който ще получи финансиране – Сдружение за дива природа Балкани, които ще разработят програма за обучение на деца в предучилищна възраст в големите градове за природата и опазването на околната среда. От организацията ще проведат и редица практически обучения в софийската детска градина „Лютиче“.

Третият финалист в тазгодишното издание на Мтел еко грант е Спасителен център – Зелени Балкани и тяхната идея да подпомогне обучението на учениците в четирите специализирани гимназии по ветеринарна медицина в Стара Загора, Ловеч, Костенец и Добрич за лекуване на диви животни. Това ще стане чрез презентации и осигуряване на видео връзка по време на операции на диви животни, които учениците ще могат да гледат „на живо“ и да научават нови ветеринарни умения.

Друг проект, който ще получи финансиране, е на Фондация „Екообщност“ за обучението на ученици-водачи в двете зони НАТУРА 2000 във Вършец и Берковица, които да запознават хората с биоразнообразието в региона.

Advertisement

Журито на Мтел еко грант хареса още и проекта на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие, който предвижда информационна кампания в 10 училища и детски градини във Варна и части от Шабла и Каварна, за вредите от ползването на химически битови продукти и какви безвредни биологични техни алтернативи съществуват.

Критериите за оценка на кандидатурите бяха качество на проекта, предвидени резултати и ефект, бюджет, както и капацитет на организацията, която го предлага.

Проектите бяха оценени от жури в състав: Камелия Колева, началник на отдел в дирекция „Достъп до образование и  подкрепа за развитието” в Министерството на образованието и науката; Стефан Аврамов, еколог от Българска фондация Биоразнообразие; Елена Ганчева, ръководител на дарителската програма на WWF България; Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация „Помощ за благотворителността в България“; Николаос Цитиридис – журналист от „Офнюз“ и Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ в Мтел.

Природа с бъдеще” е ежегодна дарителска програма, която финансира малки, но стойностни идеи в областта на екологията. От старта си пред 2008 г. тя е финансирала 48 проекта с над550 000 лева. Осъществява се със съдействието на фондация „Помощ за благотворителността в България”.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement