Connect with us

Класическа

Пианисът Франсоа-Ксавие Поизат в България

Avatar

Публикувано

на

Заповядайте да видите и чуете изпълненията на световния виртуоз на живо, на 17-ти ноември от 19.30 часа, в първо студио на БНР.

Представяме ви един от участниците в международния музикален фестивал за класическа музика „Артис” – Франсоа-Ксавие Поизат, пианист, получил световно признание.

Роден през 1989 г. с швейцарски, френски и китайски произход, пианистът Франсоа-Ксавие Поизат израства с изучаването на руските майстори Алексей Головин и Евгени Королиов, както и аржентинците Нелсън Гернер и Марта Аргерих. Марта Аргерих му помага да излезе на международна сцена, като го кани да участва още когато е на 12-годишна възраст на Тихоокеанския музикален фестивал в Япония, признавайки неговия “дълбок лиризъм и забележителна виртуозност”. Това е началото на световната кариера на младия виртуоз, като до момента има участия в  22 страни от Европа и Азия. В момента пианистът живее и учи в Ню Йорк.

Част от успехите му са: награди в значителни конкурси: Гран При на Международния младежки конкурс за младежи 2004 г. в Касел, Германия, наградата за млад солист за 2007 г. на Радио Франкофонските публикации, 1-ва награда на Международния младежки конкурс за 2009 г. в Олденбург и на 2009 г. Конкурс “Елизе Майер” в Хамбург, Германия, Специалната награда на журито в конкурса “Чайковски” в Москва през 2011 г. и Солистката награда за 2012 г. на културния процент “Мигрос” в Цюрих, преди да стане финалист на конкурса Clara Haskil 2013 във Вевей, Швейцария.

ВХОДЪТ Е СВОБОДЕН!

Advertisement

Подробности за световноизвестния пианист, можете да откриете и на неговата интернет страница – http://www.fxpoizat.com/

Continue Reading
Advertisement