Connect with us

Култура

Планински туризъм с наръчника „През пет планини. Пътеводител за Е4 в България”

Avatar

Публикувано

на

prez 5 planini cover

Луксозен цветен пътеводител за пет български планини ни повежда из красивите пейзажи на Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка! В книгата „През пет планини. Пътеводител за Е4 в България” (ИК „Сиела”) Ива Петрони и Димитър Алексов описват подробно и  фотографират в 13 етапа изминаването на българската отсечка от международния планински маршрут Е4, давайки полезна информация както за начинаещи, така и за по-закоравели любители на планинския туризъм. Създателите на проекта изрично посочват, че пътеводителят е подходящ за заети хора, тъй като всеки от етапите може да бъде изминат в рамките на ден или уикенд.

Какво ни е нужно, за да се разходим по някои от най-популярните планински отсечки в България? Колко време ще ни отнеме? Каква екипировка ни е необходима и какви (не)удобства можем да срещнем по пътя? Отговорите на тези и още куп въпроси, свързани с посещението и изминаването на редица известни, а и не чак толкова известни планински маршрути в планините Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка ни дава ценният наръчник „През пет планини. Пътеводител за Е4 в България” на журналистката Ива Петрони и фотографа Димитър Алексов. Описаните отсечки през петте планини минават както покрай популярни туристически дестинации като Черни връх, Седемте рилски езера, Мальовица, Вихрен, Кончето и Тевно езеро, така и през слабо посещавани, но също толкова вълшебни места като труднодостъпния връх Капатник и сякаш извадената от приказките земя между хижите „Предел“ и „Яворов“.

Освен ценна информация за продължителността на преходите в часове и степените на трудност, нощувките, транспортните схеми, културно-историческите забележителности и природните резервати, в книгата са публикувани и легенди за всяка от местностите, както и забавни авторски текстове на Ива Петрони, в които тя разказва как протича изминаването на всеки един от посочените етапи по маршрута Е4 в България. Важно уточнение също е, че всеки етап може да се измине поотделно в рамките на ден-два, затова не са необходими дълги отпуски или специална физическа подготовка.

През пет планини. Пътеводител за Е4 в България” (с подзаглавие „Туризъм за заети хора”) предлага също примерен бюджет за изминаването на всяка от отсечките, както и полезна информация за оказване на първа помощ в планината.

Луксозното цветно издание е абсолютно актуално – публикуваните в него текстове са писани от Петрони от пролетта до зимата на 2017 г. Фотографиите и графиките в „През пет планини. Пътеводител за Е4 в България” са дело на Димитър Алексов. Редактор на изданието е Пепа Георгиева, а художественото оформление е на Дамян Дамянов.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement