Connect with us

Култура

Площад Славейков заживя със звука на десетки литературни творби

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Стотици граждани и гости на столицата посетиха събитията, организирани от Storytel на площад Славейков по случай 24 май. Временната трансформация на емблематичното градско пространство премина под надслов “Звукът на българската литература“ и включваше три зони, в които звучаха избрани аудио откъси от произведения на любими класици, детски и съвременни автори, като Иван Вазов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Христо Ботев, Христо Смирненски,  Георги Господинов, Виргиния Захариева, Мария Касимова – Моасе, Катерина Хапсали, Катя Антонова, Йордан Радичков, Братя Мормареви и много други писатели от богатата аудио библиотека на приложението. Специално за повода на площада бяха разположени и известните пейки във формата на букви, които представят отличителните знаци в българската кирилица в комбинация с родна съвременна поезия и ще радват столичани до 20-ти юни.

Културната програма на събитието стартира в 11 ч. с актрисата Силвия Петкова, разказвач в платформата на Storytel, и авторът от издателство “Рибка” Катя Антонова, които раздаваха автографи и четоха откъси от любимите “Баобаба” и “Феята от захарницата” пред близо сто малки почитатели. В ранния следобед програмата продължи с литературния историк Катя Зографова, която разказа любопитни и малко известни факти за класиците, творили българска литература около площад Славейков и техните домове. Събитието завърши с четене на съвременната поезия от автора  Рене Карабаш, а Мария Касимова-Моасе приповдигна празничното настроение на площада с откъс от нейните “Записки от Шато Лакрот”, създадени като аудиосериал специално за Storytel и по-късно издадени като книга от издателство Colibri.

Специален подарък за празника направи фондация “Прочети София”, чиито екип оставя красивите и функционални пейки, известни като “Скритите букви” на площад “Славейков” до 20-ти юни. До сега арт инсталацията е гостувала в Париж, Рабат, Берлин, Будапеща, Брюксел, Единбург, Мюнстер и Ген, за да представя българската кирилица и съвременна поезия по света.

Събитието “Звукът на българската литература” е инициатива на Storytel и агенция Imp-Аct в партньорство със Столична община, фондация „Прочети София“, Столична библиотека и Асарел Медет.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement